Matfett ett problem för avloppen

1:38 min

Mälarenergi har tillsammans med kommunala bostadsbolaget Mimer och Vafab Miljö dragit igång ett projekt där trattar ska delas ut för att samla in matfett. Matfett och oljor i ledningsnätet har blivit ett allt större problem och för att få en bild av hur läget är har avloppsrör i dag filmats på Bäckby i Västerås.

Många av oss använder diskmedel för att få bort matfettet, men det kan ställa till med andra problem säger Sabina Björklund, processtekniker på Mälarenergi AB.

– Ja, när man spolar ner fett och lite diskmedel så stelnar ju det i ledningarna. Och det kan bli väldigt ihopkletat, säger hon.

I bostadsområdet Vallby har speciella trattar delats ut.

– Trattarna sätter man på vanliga PET-flaskor och så häller man i olja eller kanske marinader, bara det är flytande. Därefter sätter man på korken och lämnar in flaskan till miljöboden som Vafab sedan hämtar, säger Sabina Björklund.

Men vad gör man med stekflottet?

– Är det mycket fett i pannan så kan man låta det kylas ned och så häller man det i PET-flaskan, det får inte vara varm olja för då smälter ju flaskan. Är det lite fett så ska man ta hushållspapper och torka ur det och sedan lägga det i kompostpåsen, säger Sabina Björklund på Mälarenergi.   

Fettet återvinns och blir sedan biogas.