Carl Jans vintips

Druvskolan: Sauvignon Blanc x 2 - nya mot gamla världen

7:31 min

Den gröna druvan sauvignon blanc hittas numera i de flesta vinregioner världen över men det är i Loire dalen i Frankrike och då närmare bestämt området Sancerre där den förtjänat sitt rykte som kvalitetsdruva ...

Druvan ger aromatiska, krispiga vita viner med mängder av svartvinbärsblad och citrus med härligt retande fruktsyra. Druvan ingår även i varierande mängd i de vita vinerna från Bordeaux där den ofta blandas med den gröna druvan semillon.

På 70-talet började sauvignon blanc odlas även på Nya Zeeland och blev genast en enorm framgång. Den kan ensam tillskrivas landets enorma framgångar som vinland. Sauvignon blanc ger på Nya Zeeland mer fruktdrivna viner ofta med exotiska inslag som kiwi och liche- frukt.

Nya världen: Nya Zeeland

2011 Boulder Bank Sauvignon Blanc nummer 6367 på Systembolaget

Från Marlborough på Nya Zeelands Sydö kommer detta vin. Druvorna skördades nattetid för att behålla sin fräschör innan de pressades och vinifierades på rostfria ståltankar. Bakom vinet står den Nya Zeeländska vinmakaren Nick Goldschmidt. Nick har varit verksam sedan 1982 och besitter en enorm erfarenhet från några av södra hemisfärens främsta vinhus. Detta vin passar utmärkt till ungsgrillad vit fisk eller varför inte en härligt fräsch Ceasar sallad.

Doft: Ungdomligt aromatisk och druvtypisk doft med mängder av svartvinbärsblad, kiwi och citrus.

Munhåleupplevelse: Torr med härlig fruktsyra och fullpackad med nässlor, svartvinbärsblad, sparris och citrus.

Pris: 77 kr

Alkohol: 12,5 %

Gamla världen: Frankrike

2010 Sancerre Les Pierris nummer 2259 på Systembolaget

Från kvalitetsproducenten Domaine Champault kommer detta klassiska Sancerre vin. Egendomen drivs av de två bröderna Laurent och Claude vilka förfogar över 22 hektar i Sancerre, de gör rena, ursprungstypiska och mineraldrivna viner på sauvignon blanc. Laurent som står för vinmakningen är utbildad vid enologuniversitetet i Dijon, Bourgogne. Vinet är fantastiskt gott redan nu men kommer att utvecklas med ytterligare några års lagring.

Doft: Ungdomligt ren och mineraldriven doft fylld av krusbär, svartvinbärsblad och citrus

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med härligt hög syra och stora mineraler följt av krusbär och citrus.

Alkohol: 12,5 %