Sarkozy föreslår skärpta extremistlagar

2:03 min

Dödskjutningarna i södra Frankrike får den nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy att föreslå skärpta lagar mot hat- och extremistsajter på internet och mot personer som åker utomlands för terrorträning.

Sarkozy uttryckte på torsdagen, i ett tal efter stormingen mot Mohamed Merah, sin medkänsla med offrens anhöriga och kom då samtidigt med sina förslag.

De som regelbundet besöker internetsidor, som manar till terrorism, hat och våld kommer att bli straffade, sa Nicolas Sarkozy, som fortfarande har ett antal veckor kvar som fransk president, innan valet börjar den 22 april.

Sarkozy vill också göra det olagligt att åka utomlands för terrorträning. Kriminologer i TV-studierna undrar hur det praktiskt ska genomföras. Han sa också att han bett justitieministern om en djupgående studie av landets fängelser och den indoktrinering, som pågår där, en plats där också Mohamed Merah ska ha utvecklats till extremist.

Presidentvalskampanjerna drar igång redan på torsdagskvällen och morden i södra Frankrike sätter säkert spår. Men en färsk opinionsundersökning från torsdagsmorgonen, som utförts efter morden, pekar fortfarande på att socialispartiets kandidat Francois Hollande blir nästa president här i Frankrike. Han ligger åtta procentenheter över Sarkozy, som dock gått framåt i första valomgången.

Socialisten Hollande har valt tystnad för hela sitt parti under det nu avslutade dramat. Han uttryckte i dag, torsdag, sin uppskattning av polisinsatsen.

Ytterhögerkandidaten, Nationella Frontens presidentkandidat Marine Le Pen, har kritiserat franska säkerhetstjänsten. En återfallsbrottsling med resor till Afghanistan borde polisen ha kontrollerat.

Frankrike undervärderar framväxten av fundamentalistisk islamism i förorterna, sa hon vidare och Sarkozy, som försöker fånga hennes väljare talar om straff och nya lagar.