Habo

Braskamin utan tillstånd ger böter

4:36 min

Att installera en braskamin hemma utan att ha klart med tillstånd först - det kan stå dig dyrt. Ulf Kvarnström från Habo tyckte han följde konstens alla regler, ändå damp det ner en byggsanktionsavgift på 22 000 kronor.

Det är den nya plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj förra året som säger att det krävs tillstånd från kommunen för att installera en braskamin.

Ulf Kvarnström visste om regeln och ringde därför kommunen, bad om en blankett och skickade in den. Sedan installerades braskaminen och den besiktigades och godkändes av sotare, som skickade in papper till kommunen.
– Efter några dagar fick vi ett brev att det krävdes en stämpling från byggnadsnämnden som inte har möte förrän i april och därför fick vi böter på 22 000 kronor.

Missen var alltså att han satte in kaminen utan att ha fått ett startbesked från kommunen.
– Det är inget försvar, men ingen sa något om det här.

Jessica Leremar, som är bygglovsingenjör i Habo Kommun, kan hålla med om att det hela låter byråkratiskt, men säger också att lagen är oerhört tydlig.
– Det finns inget utrymme för lättnader.

Varför finns lagen?
– Det handlar om att få bättre kontroll på byggnader och installationer, när det gäller braskaminer har det mycket med brandskydd att göra.

Ulf Kvarnström har fortfarande chans att slippa böterna; om han tar ut kaminen, fotograferar den och sätter tillbaka den igen.