EU-parlamentets talman vill stoppa flyttcirkus

1:56 min

EU-parlamentets nye talman Martin Schulz vill att EU-parlamentet ska sluta flytta fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg.

Den hårt kritiserade så kallade flyttcirkusen är både dyr och miljöstörande och Schulz tycker därför att parlamentet alltid ska mötas i franska Strasbourg.

Kritiker har räknat ut att EU-parlamentets ständiga pendlande mellan Bryssel och Strasbourg kostar EU-medborgarna närmare 200 miljoner euro varje år och  skapar utsläpp av 19 000 ton växthusgaser.

För några år sedan drog Cecilia Malmström, då EU-parlamentariker, sedan svensk minister och nu EU-kommissionär, igång en kampanj som kallades ”One seat” och som samlat över en miljon namnunderskrifter. Nu ansluter sig alltså självaste talmannen i EU-parlamentet till kravet. Men i motsats till One seat-kampanjen tycker Martin Schulz att parlamentet ska välja Strasbourg och inte Bryssel som sitt fasta säte.

Martin Schulz menar att EU:s näst största land och bidragsgivare har rätt till en av de stora EU-institutionerna. Frankrike skulle heller knappast acceptera någon annan lösning och i den här frågan måste EU-länderna vara eniga om en förändring. Svårigheten att enas i frågan förklarar varför den hårt kritiserade flyttcirkusen fortsätter.

Sverige har inte heller drivit frågan trots att den främsta aktivisten mot flyttcirkusen Cecilia Malmström var EU-minister när Sverige var ordförandeland i EU. Martin Schulz berättar att han tog upp frågan med Fredrik Reinfeldt men fick nej.