Småland

Landsomfattande protest mot rovdjurspolitiken

1:53 min

På lördag hålls det en landsomfattande manifestation mot rovdjurspolitiken i Sverige. En av de utvalda platserna är Speakers Corner i Växjö och de som ligger bakom är den nybildade intresseorganisationen Act.

Act är en gräsrotsgrupp som började med att några kvinnor i Västmanland drog igång en namninsamling för att de var rädda att släppa ut sina barn och leka på grund av närgångna vargar. Protesterna spred sig i landet och nu dras det alltså igång manifestationer på ett tiotal platser i landet samma dag och tid.

– Vi vill ha en konstruktiv diskussion med regering och riksdag och vi vill också väcka allmänheten. Det här är en landsbygdsfråga och jag vägrar acceptera att de som bor i stan ska bestämma hur vi ska ha det. Omvänt kan inte jag komma till Stockholm och bestämma hur de ska leva eller vilka problem de ska ha, säger Björn Hörberg, kontaktperson i Act och även fårägare och lantbrukare utanför Tingsryd.

Pratar om sina erfarenheter

Här i Växjö kommer fårägare, läkare och organisationer att berätta om sina erfarenheter. Dessutom ska Björn Hörberg själv kliva upp på podiet och dela med sig om sina åsikter om den svenska rovdjurspolitiken.

– Jag ifrågasätter om Sveriges regering kan överlåta inrikesbeslut, som man tydligen gör med jakten och de stora rovdjuren, till EU och vem som gett de mandat att göra detta för det har säkerligen inte svenska folket gjort.

Manifestationer i flera städer

Förutom Växjö hålls det även manifestationer i Falun, Ockelbo, Västerfärnebo, Älvdalen, Karlskoga, Sveg, Skellefteå, Stockholm och Hagfors och det Björn Hörberg hoppas på är att något händer med rovdjurspolitiken innan det är försent.

– Det här är ju en process naturligtvis men vi kan inte vänta för stammen växer och då har vi ingen möjlighet att hantera frågan.