Sommartid ger fler hjärtinfarkter

I natt går vi över till sommartid och får alltså gå upp en timme tidigare i morgon bitti. En ganska liten omställning i dygnsrytmen kanske, men för vissa verkar det här vara förenat med hälsorisker.

Det är känt sedan tidigare att antalet hjärtinfarkter ökar under de närmaste dygnen efter att vi infört sommartid. Nu kommer ytterligare data som bekräftar riskerna. Rickard Ljung vid Karolinska institutet har upptäckt en förändring i antalet infarkter efter sommartidens införande.

– Vi har sett att det finns en liten riskökning för hjärtinfarkt den första veckan efter sommartidsomställningen, berättar Rickard Ljung.

Forskargruppen gjorde en liknande studie för fyra år sedan och såg då att hjärtinfarkterna ökade dagarna efter att sommartiden införts.

Samtidigt fann man att infarkterna blev färre ett dygn efter att vi återgått till normaltid, vanligt kallad vintertid. Resultaten den här gången visar att riskerna är lika mellan kvinnor och män i medelåldern, men är lite mindre för äldre.

Orsaken har med sömnbrist och stress att göra, säger Rickard Ljung. Och det kan man påverka.

– I morgon bitti och kanske framför allt på måndag och tisdag när man ska gå till jobbet kan man ta en sovmorgon. Man får en liten sömnrubbning och en liten sömnbrist som blir ett stresspåslag för kroppen och hjärtat, säger han.