Saabs konkurs

Tuff framtid för elbilar i Trollhättan

Det finns uppgifter om att flera företag är intresserade av att starta elbilsproduktion i Saabs fabrik i Trollhättan. Men än så länge säljs det inte speciellt många elbilar.

– Det är en ganska liten marknad just nu, säger Sten Karlsson, lektor i resursteori på Chalmers i Göteborg.

Det finns flera olika sorters elbilar – allt ifrån de som enbart går på el till de som går på både bensin och el.

Att försäljningen går trögt märks tydligt i bilstatistiken. Under årets första två månader såldes nästan 40 000 bilar i Sverige och av dem var det bara 25 rena elbilar.

Den största anledningen till att det inte säljs fler elbilar är att de helt enkelt är för dyra, menar Sten Karlsson.

– Potentiellt är marknaden egentligen väldigt stort – om man får ner kostnaden. Som det är nu är de egentligen för dyra. Den kostar ändå 100 000 eller 200 000 mer än en vanlig bil, det är kanske många som drar sig för att köpa en elbil.

När det gäller så kallade ladd-hybrider, bilar som går på både el och bensin, så tror branschbedömmare att de kan locka fler köpare. Men även där är prisbilden för hög, enligt Sten Karlsson.

Ett exempel på det är att General Motors just nu har stoppat produktionen av deras prisbelönta Chevrolet Volt på grund av för dålig efterfrågan.

För att öka försäljningen behövs stora insatser, tror Karlsson. Till exempel genom lagstiftning, där det redan nu är så att EU pressar ner koldioxidutsläppen hos bilarna. Men det blir inte lätt, menar Sten Karlsson.

– Det är både lagstiftning, teknikutveckling och marknad som ska utvecklas parallellt och man måste alltså veta vart man vill och vara väldigt konsekvent på att genomföra det.