Stockholm

Rånen mot guldbutiker allt fler

1:43 min

På bara två år har antalet rån mot guldbutiker i Stockholms län ökat med nästan 30 procent. Och igår utsattes ännu en butik av två gärningsmän, den här gången Två Hjärtan i Farsta centrum.

--Det känns väldigt frustrerande. Jag är ägare av den här butiken, jag försöker bara få det att gå runt, säger Annika, som på grund av rånen inte vill vara med med sitt efternamn.

-- Jag vill kunna plocka ut en okej lön, betala min räkningar och kanske ha en semester om det finns tid till det. Men de här åren som jag ägt den här butiken har varit en rejäll uppförsbacke och det här gör inte att man känner för att gå till jobbet.

Det är det höga guldpriset som gjort att fler guldbutiker utsätts för rån. På tio år har priset på guld fyrdubblats samtidigt som det är mindre kontanter och högre säkerhet på banker. Och från polisens sida säger man att butikerna måste ta ett ökat eget ansvar och stärka säkerheten.

– Man måste ta sitt ansvar också. Titta igenom hela butiken. Hur lätt kommer man in i butiken, är det bara att öppna dörren, säger Jan Westling som jobbar förebyggande mot butiksrån på Länskriminalpolisen i Stockholm.

-- Man kanske får ha ha en sluss eller låst dörr som man har på de finare butikerna, säger Jan Westling.

Polisen säger att de gör mycket för att förhindra guldrånen. Under september och december månad ifjol hade polisen till exempel en specialinsats där de höll ett vakande öga på guldbutiker, växelkontor och pantbanker över hela länet. Under den perion skedde det knappt några rån, säger Jan Westling.

– Den synligheten gjorde ju att det sjönk ganska bra.

Men de resurserna har man inte längre. Risken är stor att guldbutikerna får leva med den stora rånrisken länge till.

– Ja, i alla fall tills vi kommer på något exceptionellt bra, säger Jan Westling.

Trots att det är fjärde gången som Annika rånas kommer hon att fortsätta att jobba kvar, säger hon.

– Jag har jättemånga kompisar som säger till mig att jag nu måste byta bransch. Jag förstår vad de menar, de säger det med välmening.

– Det här är mitt jobb, jag tycker att det här fortfarande roligt jobb. Sedan finnas det dagar det inte är kul, absolut.