Arbetspendling

Högt bensinpris - problem för pendlare

1:32 min

Bensinpriset har ökat med 66 procent på tio år. De ökade kostnaderna drabbar många länsbor som pendlar till jobbet varje dag.
– Jag får en försämrad privatekonomi, säger pendlaren Östen Eriksson.

År 2006 började Östen Eriksson arbetspendla från Yxskaftskälen i Strömsunds kommun till Lit i Östersunds kommu. Sedan dess har bränslepriset gått upp. För Östen Eriksson har priset gått upp med ungefär 12 000 kronor jämfört med hur det såg ut när han började sitt arbete för sex år sedan.

– Jag får en försämrad privatekonomi på grund av bensinpriset. Att ta bussen till jobbet är inget alternativ eftersom kollektivtrafiken inte fungerar speciellt bra i Yxskaftskälen, säger Östen Eriksson.

Idag kostar en liter 95 oktavig bensin ungefär 15 kronor och 60 öre. Enligt SCB:s siffror har priset för bränsle gått upp med ungefär 66 procent jämfört med hur det såg ut för tio år sedan

"En kostnadsfråga"
Östen Eriksson, som betalar cirka 40 000 kronor per år i bränslekostnader, har tittat på möjligheten att köpa en hybridbil för att få ner den summan.

– Men de är alldeles för dyra. Jag kan inte köpa en sådan bil, säger han.

Göran Hansson jobbar på en bensinmack i Lit. Då och då hör han kunder som kommenterar bränslepris.

– Många har sagt i flera år att nu är smärtgränsen nådd. Men folk måste ha bil här i glesbygden, så enkelt är det, säger han