150 poliser skulle skydda plutoniumtransporten

2:17 min

Ekot kan i dag avslöja detaljer om transporten av plutonium till USA. Överlämningen skedde under vad som kan vara en av de största hemliga polisinsatserna hittills.

Operationen leddes av Rikskriminalpolisen och genomfördes under ett dygn vid månadskiftet, den 29 februari och 1 mars i år.

– Eftersom det alltid är Rikskriminalpolisen som har ansvar för den här typen av transporter, och utrikesministern har bekräftat att det har gått en sådan här transport från Sverige, är det vi som har ansvarat för den, ja, säger Varg Gyllander, som är pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

– Men hur det gått till, med vilken omfattning och vilka inblandade, kommenterar vi inte av säkerhetsskäl.

Men Ekot kan i dag alltså avslöja detaljer om insatsen.

Polismyndigheten i Västra Götaland bidrog med cirka 150 poliser som placerades i polisstationer på tre orter på västkusten: Stenungsund, Uddevalla och Göteborg.

Fordonen som användes av polisen för att ta sig till dessa platser fick olika starttider, allt för att inte väcka uppmärksamhet, berättar en källa för Ekot.

Operationen var så hemlig att inte ens de inblandade poliserna visste vad de skulle göra på dessa platser. De fick inte gå ut från polisstationerna, utan skulle invänta order iklädda full kravallpolisutrustning.

Vid lunchtid den 1 mars avslutades insatsen och poliserna fick åka hem utan att veta varför de varit där.

Ekot har granskat den hemliga polisinsatsen på västkusten i en dryg vecka. Efter samtal med flera källor och inblandade personer saknades en pusselbit. Vad var det som skulle skyddas? I dag kom svaret via utrikesminister Carl Bildt på DN Debatt.

Bildt skriver att Sverige nyligen skeppat tre kilo svenskt plutonium till USA över Atlanten. Det känsliga kärnämnet, som härstammar från den nedlagda Ågestareaktorn i Huddinge, har nu lämnats över från Sverige som ett bidrag inom ramen för det amerikanska icke-spridningsprogrammet.

De 150 poliserna fanns i området utifall information skulle läcka ut och protester skulle uppstå, berättar kommenderingschef Robert Karlsson.

– Det var bara ett fåtal personer i polismyndigheten här som visste vad det handlade om. Risken var naturligtvis att vi hade fått protester eller aktioner som gjorde att transporten inte kunde genomföras på det sätt som var tänkt.

Transporten den 29 februari gick först via land till en hamn på västkusten. Kustbevakningen uppger att de hjälpte till i insatsen genom att hålla överflyttningen till ett väntande fartyg säker.

Enligt Varg Gyllander på rikskriminalpolisen så var också Nationella insatsstyrkan med i den här operationen.

– Jag kommenterar inte i vilken omfattning, på vilka platser eller i vilket skede Nationella insatsstyrkan var med, men jag kan bekräfta att de deltog i den här transporten, säger Varg Gyllander.