Per Gessle om vikt, världsturné och att snagga en barbiedocka

19 min

När Per Gessle är hemma i Sverige brukar hans fru se till att det är Per som dukar. Att vara pedant är inget han skäms för.

- En gång när jag var hemma hos Tina Turner berättade hon att hon sparkat en i hennes personal som vände toarullen fel. Och jag kan förstå detta, säger han i P4 Extra.

Har vi i Sverige inte förstått hur stora Roxette är utanför Sverige?

- Nej det har ni kanske inte, säger Per Gessle i P4 Extra som nyligen kom hem från Australien och Nya Zeeland tillsammans med Marie Fredriksson.

Han hinner knappt sätta sig tillrätta innan Lotta Bromé frågar varför han ser så mager ut.

- Du ser så smal ut, bantar du, tränar du, eller vad gör du, du ser ut som en speta.

Men nej, Per Gessle bantar inte.

- Jag gör faktiskt ingenting förutom att spela på kvällarna och det är ganska påfrestande. Tro det eller ej jag vägde mig faktiskt före och efter en gång och det skilde två kilo.

Turnén han gör just nu är den största någonsin med Roxette. När Per Gessle och Marie Fredriksson är klara för den här gången kommer de ha spelat för ungefär en och en halv miljon människor.

- I Australien finns en helt ny generation fans. Där ser man tröjor med Roxette på gatorna och det är ju inte så vanligt i Sverige i dag.

Hur vanligt liv lever han när han är hemma i Sverige då undrar Lotta.

- Vad är ett vanligt liv, svarar Per.

- Ja, att hämta och lämna på dagis till exempel säger Lotta.

Gessle medger tillslut att det där med att laga mat och diska kanske inte är hans starkaste sida. Men när han är hemma så brukar frun Åsa se till att det är han som dukar. Han är noggrann och kallar sig själv för pedant.

- En gång var jag hemma hos Tina Turner och hon berättade någon att hon hade sparkat en i hennes personal som vände toarullen fel. Och jag kan förstå detta, säger han i P4 Extra.

Var kommer det där ifrån. Och har det att göra med att han blev den han blev?

Gessle berättar att han var en stor anhängare av glamrock när han var liten och visste tidigt att han ville hålla på med popmusik. Eftersom han var fåfäng och pedant så hoppades hans mamma på att han kanske skulle hålla på med kläder.

- Jag var aldrig någon teaterapa. Däremot har jag alltid haft en kreativ ådra som jag velat ge uttryck för, säger Per Gessle.

Lekte du med barbidockor, också frågar Lotta.

- Jajemen, jag kommer inte ihåg vad de hette men jag minns att jag klippte av håret på en av dem.

- Marie tillverkades redan då, säger Lotta.

- Ha, ha, ja precis säger Per.

Bakgrund

Per Gessle är en händig man som har skrivit närmare 900 låtar och som älskar allt som har med popkultur att göra, till och med popvärldens dåliga kaffe har han sagt. När han dyker upp i studion hos Lotta bjuder hon på en kopp från automaten.

- Det smakar som radiokaffe, säger Per.

Per Gessle är rörmokarsonen från Halmstad som blev en av Sveriges mest framgångsrika popartister. Han slog igenom som sångare i Gyllene Tider -79 och blev sen stor tonårsidol. Han slog sig ihop med  med Marie Fredriksson och tillsammans som Roxette gjorde de världssuccé under 90-talet.

2000-talet har också varit framgångsrikt med solokarriär, Gyllene tider-revival och nu sedan ett år tillbaka är han då på vägarna igen med ett återuppståndet Roxette.

Den 17 april fortsätter Roxette sin världsturné i Caracas o efter Sydamerika blir det Sydafrika och Europa i sommar. Nya skivan med Roxette - Travelling - finns ute sedan den 26 mars i år.

- Det är inte klokt, man gör en spelning och får två nya, säger Per Gessle i P4 Extra.

Text: Ronnie Ritterland