Jönköping

Kulturhuset läggs ner "Ett personligt korståg"

0:37 min

Nuvarande Kulturhuset på Tändsticksområdet i Jönköping läggs ner och en ny verksamhet ska startas i stället.

Det berättade Jönköpings kommun på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

"Den här kulturhusföreningen förmår inte att utveckla kulturen som vi vill", säger Anna Mårtensson (FP), kommunalråd med ansvar för kultur, till P4 Jönköping i en första kommentar.

Samtidigt informerades föreningarna som finns i Kulturhuset om förändringarna. Under 2012 ska de befintliga avtalen med föreningarna fasas ut.

– Vi har väldigt höga kulturella ambitioner, vi vill jättemycket och vi känner att vi behöver nya aktörer, säger Anna Mårtensson.

Vad tror du det här väcker för reaktioner?

– Det blir säkert rätt blandade reaktioner, några blir säkert jättebesvikna och några blir säkert väldigt arga. Men jag tror faktiskt, utifrån vad jag har hört, att den stora majoriteten i Jönköping kommer bli jätteglada och många kommer säga - äntligen!

En som definitivt inte kommer att säga "Äntligen" är Jon Heinpalu från rollspelsföreningen G och B syd, med ett hundratal medlemmar.

– Fruktansvärt förvånande och lite grann skrämmande. Vi har inte fått någon som helst varning om det här. Vi har fått information om att vi skulle teckna om våra avtal och vi fick lite planer om hur det skulle se ut. Allt kändes som det var lungt, men så plötsligt kommer det här. Vad ska vi göra nu?

Kommunen vill ju ta ett helt nytt grepp för Kulturhuset, vad tycker du om det?

– Om man vill ta ett helt nytt grepp kan det vara bara att förankra det bland de som bedriver verksamhet här nere. Det är ju inte bara  vi - det är sportdanskubben, det är anonyma narkomaner, det är loppis, det är studieverksamhet och keramikverksamhet. Alla band som har replokaler, vart ska de ta vägen? Kanske man skulle prata lite med folk innan man säger upp ett avtal, säger Jon Heinpalu från rollspelsföreningen.

Mats Green, moderat kommunalråd, försvarar dock beslutet.

– Vi känner att vi kommit till vägs ände, det har varit återkommande diskussioner och vi känner väl att vi stoppar in ganska stora pengar från kommunens sida, nästan tre miljoner, och det gör vi för att vi tycker det är viktigt att stödja det fria kulturlivet. Men vi känner att vi sedan länge haft en verksamhet som kanske inte direkt är sprudlande. Vi säger att vi vill ha ett Kulturhus som verkligen sprudlar av liv och verksamhet för unga och vuxna. Helst dygnets alla timmar, hela veckan året runt, säger Mats Green. Han poängterar att alla föreningar inte tvingas bort utan att är själva driftsformen som ska förändras.

Att Kulturhuset i sin nuvarande form läggs ner är ett politikerbeslut, men alla politiker är inte nöjda med beslutet.

– En märklig vändning i den här frågan och det är svårt att förstå vad det är som motiverar Mats Green och Anna Mårtensson. Men uppenbarligen är det mer ett personligt korståg mot det fria kulturlivet i Jönköpings kommun än en vilja att utveckla kulturen på Tändsticksområdet, säger kommunalrådet Ilan de Basso (S).