Malmö/Stockholm

(S) kallar Judiska centralrådet om Reepalu

1:41 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin kommer nästa vecka att träffa Judiska centralrådet för att diskutera Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu, uppger Dagens Nyheter.

Reepalu har bland annat blivit kritiserad för antisemitiska uttalanden som han sedan tagit tillbaka, men Ulla som följt saken och som är på besök i Malmö tror att detta skadar förtroendet för honom.

– Det är illa, ett kommunalråd ska vara genomtänkt innan han uttalar sig. Han borde kanske tänka efter före.

I en intervju med magasinet NEO sa Ilmar Reepalu bland annat att det finns kopplingar mellan Sverigedemokraterna och Judiska församlingen i Malmö.

Han backade sen från uttalandet, men i ett öppet brev till Socialdemokraterna skrev Judiska Centralrådet i fredags att Reepalu gått över gränsen. Enligt dem använde han en antisemitisk retorik.

Partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin har nu kallat rådet till möte, för att diskutera vad som hänt. Men Ingvar Nilsson från Malmö tycker att det är överdrivet.

– Att göra rabalder kring ett sådant uttalande är trams.

Men tycker du att ett kommunalråd ska kunna göra sådana uttalanden?

– Vi är människor alla, vi kan göra fel alla.

Varken Stefan Lövfen eller Carin Jämtin vill idag ställa upp på intervju kring Reepalus uttalanden eller mötet på måndag.

Men i ett mail från partiets pressekreterare uppger Stefan Löfven att bakgrunden till mötet är att Socialdemokraterna vill ha goda relationer med de judiska församlingarna.

Helene Fritzon, partiets distriktsordförande i Skåne, är kritisk till det Reepalu sagt, men har fortsatt förtroende för honom.

Turerna kring detta och även tidigare uttalanden kan leda till att kommunalrådet kan få komma att avgå, tror Ulla som går på Storgatan i Malmö.