Bildt: Har garantier för att plutoniumet förstörs

1:58 min

Sverige har i största hemlighet transporterat tre kilo plutonium med båt till USA, där man ska ta hand om det mycket farliga ämnet inom icke-spridningsprogrammet Global threat reduction initiative. Nu kommenterar utrikesminister Carl Bildt (M) den topphemliga transporten.

– Vi har garantier för att det här materialet kommer att bli en del av den förstöringsprocess av det här materialet som både USA och Ryssland ägnar sig åt. Därmed förstörs det de facto.

Det kommer aldrig att kunna användas igen?

– Nej, säger utrikesminister Carl Bildt.

Ekot kan idag berätta att cirka 150 poliser var med när transporten inleddes den 29 februari.

Operationen var så hemlig att inte ens de inblandade poliserna visste vad de skulle göra. Det visste de fortfarande inte vid lunchtid dagen därpå när insatsen avslutades.

De 150 poliserna var utkommenderade om planerna på transporten skulle avslöjas och leda till demonstrationer.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, hade fått informationen om den hemliga transporten långt i förväg och hade ingenting att invända. Han har också förståelse för att allt skedde i största hemlighet.

– Vi vill inte att människor med onda avsikter ska känna till att Sverige transporterar plutonium över Atlanten. Det säger väl sig självt.

Transporten leddes av Rikskriminalpolisen och gick först via land till en hamn på västkusten. Kustbevakningen hjälpte där till med att hålla överflyttningen till ett väntande fartyg säker, och enligt uppgift till Ekot ska också Nationella insatsstyrkan ha funnits på plats.

Att säkerheten var så stor kan förklaras med hur farligt materialet är. Ett eller två kilo plutonium till, så hade materialet räckt till en atombomb.

Martina Kreuger, som är ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace, säger att det finns fördelar med att mer av världens livsfarliga plutonium nu finns samlat på ett och samma ställe.

– Man har kanske minimerat spridningsrisken till viss del. Men man har inte löst problemet, säger Martina Kreuger, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace.