Teleoperatörer vill blockera gratis telefoni

1:49 min

De svenska teleoperatörerna försöker hitta tekniska lösningar för att blockera videotelefonikonkurrenter som Skype och Viber, som gör att man kan ringa gratis på nätet.

Kritiker säger att detta kan vara ett hot mot neutraliteten och  EU-kommissionen  funderar på om man ska förbjuda blockering av legala tjänster på det här sättet.

– Det innebär att när vi har den tekniska funktionaliteten för att separat hantera mobil ip-telefoni, då kommer vi att börja tillämpa våra villkor och då kommer det innebära att i ett abonnemang där det inte ingår, så kommer det inte att fungera, säger Charlotte Züger, kommunikationsansvarig för Telias mobila tjänster.

Förra året berättade till exempel Facebook att man startar ett samarbete med video-telefonitjänsten Skype för att deras hundratals miljoner användare skulle kunna prata och se varandra samtidigt utan att det skulle kostar pengar.

I en ny rapport från EU:s myndighet Berec, där svenska Post och telestyrelsen ingår och som kontrollerar telekommarknaden i Europa, konstaterar man att allt fler telebolag vill blockera sina användare från telefontjänster som Skype för att de förlorar pengar på att folk ringer med gratistjänster bland annat. Och de svenska teleoperatörerna tittar alltså också på tekniska lösningar för att blockera Skype och Viber.

Vad är anledningen till att ni måste hitta de här lösningarna?

– Jag tror helt enkelt att vi måste kunna ta betalt för olika tjänster oavsett vad, för i olika abonnemang ingår olika saker.

Men det här är en känslig fråga. Operatörerna som levererar datanät har som princip att inte styra vad kunderna använder nätet till. Och nätfriheten är viktig, tycker EU-kommissionen som tittar på om man ska förbjuda blockering av tjänster på det här sättet.

Gunnar Hökmark som är moderat EU-parlamentariker följer frågorna och är kritisk mot telebolagen.

– Om man skulle behöva lagstifta eller ej, det håller jag öppet men jag ser helst från början att man har en öppenhet som gör att man aldrig behöver ta till det medlet, säger han.