Blandade känslor för påvens besök på Kuba

1:57 min

Påven Benedictus den 16:e har tagits emot med värme på Kuba. På tisdagen träffade han Raul Castro och i dag, onsdag, ska han hålla sin stora mässa på revolutionstorget i Havanna. Men här hörs också kritiska röster.

Mässan i Havannas katedral var fullsatt på tisdagskvällen. Men av en ganska speciell publik, majoriteten var kubaner som bor i USA, sådana som tidigare officiellt kallades maskar på Kuba. Nu är de här som pilgrimer för att lyssna på påven och ingen kallar dem längre för maskar.

För många var det första gången de kommit tillbaka sen de åkte härifrån. Mässan leddes dessutom av ärkebiskopen i Miami.

Med tanke på att när den förre påven, Johannes Paulus var här för 14 år sedan, så hade katedralen just öppnats efter att ha hållits igenbommad med förspikade dörrar i 35 år så är det ingen överdrift att tala om förändringar. Fram för allt vad gäller den katolska kyrkans situation på Kuba.

Men alla är inte nöjda. Bland gudstjänstbesökarna i katedralen fanns också Osvaldo Payá, en av Kubas mest kända dissidenter.

Osvaldo Payá döljer inte sin besvikelse över att påven tar Raul Castro i hand och håller privata möten med honom medan han inte gett utrymme för några dissidenter i sin agenda.

– Vatikanens budskap, säger Osvaldo Payá, borde vara att klart och tydligt protestera mot exkludering och dålig behandling.

-Men, säger han medan processionen av präster går förbi, när det gäller Kuba, så hittar man alltid förevändningar för att inte göra det.

Som om vi kubaner egentligen inte har rätt till samma rättigheter som andra.