Östergötland

Kunglig födsel väntas på Kolmården

3:16 min

Kungahuset väntar ytterligare tillökning. Denna gång på Kolmårdens djurpark, där en av kungens elefanter, den 14-åriga honan Boa, är dräktig. Men det har legat mycket jobb bakom det hela.

– Eftersom omständigheterna är sådana att vi inte kan hålla en elefanttjur i vår anläggning i nuläget så bestämde vi att försöka lösa det på konstgjord väg. Det har vi gjort nu via insemination och det här var andra försöket på henne som så här långt verkar lyckas, säger Mats Höggren, Zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

Hur går det till?

– När vi tror oss veta att en ägglossning är nära förestående så transporterar vi hit med hjälp av några tyska specialister, som är bra på det här området, färsk elefantsperma faktiskt. I det här fallet från en tjur i en safaripark i England och sedan insemineras det på plats så fort det bara går. Det ställer ganska stora krav på timing, logistik och samordning.

Väntans tider är lång särskilt för elefanter. Närmare ett och ett halvt år innan det är dags.

– Ja det stämmer. Man brukar säga 22 månader och då räknar vi med att någon gång hösten 2013 kommer det att ske om allt går vägen. Ja tålamod måste man ha gott om när det gäller elefanter.

Boa är ju en av de två elefanter som kung Carl XVI Gustaf fick av den thailändska kungen i gåva. Har ni meddelat kungen att han väntar tillökning?

– Ja, jag meddelade hovet i förra veckan så jag förutsätter att de informerat kungen, säger Mats Höggren.