litteratur | reportage

Kyung-sook Shin om det som går förlorat i moderniseringen

1:56 min

Den sydkoreanska författaren Kyung-sook Shins bästsäljare "Please Look After Mother" har översatts i 34 språk. I april släpps den på svenska. Vår korrespondent Nils Horner träffade henne i Seoul.

Kyung-Sook Shin är inne på sin femtonde bok, och berättar att hon är lite överrumplad över sin första internationella framgången med "Please Look after Mother", som översatts till 34 språk och kommer på svenska nästa månad, med titeln "Ta hand om min mor". Boken har hyllats av kritiker inte minst i USA. Men, förklarar hon, temat är universellt, alla har eller har haft en mamma. I boken leder de anhörigas sökande efter mamma till att de börjar hitta sig själva.

Ett lite vemodigt tema genom boken är hur urbaniseringen och Sydkoreas snabba ekonmiska framgångssaga påverkat traditionella livsmönster, hur viktiga saker gått förlorade.

En del kritiker tycker boken är sentimental eller spelar på våra skuldkänslor. Men Kyung-Sook Shin – som härom veckan tilldelades prestigefulla MAN Asian Litterary Prize, försäkrar att hon inte försökt manipulera fram läsarens tårar. Hon vill inte att läsaren ska känna sig skuldmedveten, utan att ta tillfället att tänka på någon som varit tillgiven mot dem.

Hennes koreanska förläggare Joseph Lee  säger att framgången för "Please Look after Mother" väntas öppna dörren också för annan för sydkroeansk litteratur internationellt.

Han pekar på att boken varit en succé både försäljningsmässigt och bland kritikerna.