100 år efter förlisningen får Titanic ett museum

2:12 min

Snart är det 100 år sedan fartyget Titanic körde på ett isberg och sjönk. Över 1 500 människor dog natten mellan den 14:e och 15 april 1912. Titanic byggdes i den brittiska provinsen Nordirland, där en av Storbritanniens största turistsatsningar öppnar nu på lördag - ett Titanic-museum.

Ända in i det sista har det byggts och hamrats på den sex våningar höga byggnaden, lika hög som fartyget Titanic en gång var. Den ligger i hamnen i Belfast, just där tusentals arbetare byggde det som då var världens modernaste skepp.

Ally Hill som arbetar med att marknadsföra projektet vill emellertid inte kalla det för ett museum.

– Titanic Belfast handlar inte om att titta på historiska objekt utan att ta del av historien och känslorna, säger Ally Hill.

– Besökarna kommer att känna lukter, värme och höra pratet för att få känna sig som varvsarbetarna gjorde. Det här är ingen Hollywoodfilm utan en riktig historia, säger hon.

Således finns också en mycket kall avdelning som visar hur temperaturen snabbt sjönk när det isande vattnet forsade in.

Här finns också den obeskrivliga lyxen i matsalen för första klass uppbyggd, liksom den omtalade stora trappan där eleganta passagerare möttes och förstås mycket annat.

Nästan 100 miljoner pund, mer än 1 miljard kronor, kostar det hela. Det är en stor investering men den verkar inte skrämma Belfastborna.

Tony Cusack, Laura Robinson och David Irwine hoppas alla på fler besökare till Nordirland.

Och ministern för turism, Arlene Foster från partiet DUP, försvarar politikernas beslut. Det går inte bara att sitta ner och luta sig tillbaka i ekonomiskt svåra tider, säger hon.

– Det är viktigt att visa för folket på Nordirland att vi har någonting att vara väldigt stolta över och att vi därför bygger en mycket vacker byggnad för att fira hur långt vi kommit, säger Arlene Foster.