Ministern kritisk mot blockering av nättelefoni

1:33 min

IT- och infrastrukturministern Anna-Karin Hatt kritiserar nu de svenska teleoperatörer som vill hitta sätt att blockera video- och telefonikonkurrenter i sina mobilnät.

Regeringen kan inte förbjuda blockering helt och hållet, men går det över gränsen har Post och telestyrelsen nu fått en verktygslåda för att kontrollera blockering av sådana här tjänster, säger hon.

--Jag skulle helst se att operatörerna inte blockerar tjänster över huvud taget men det vi nu har skärpt kraven på i lagen om elektroniska kommunikationer som vi ändrade på förra året, är att om operatörerna mot förmodan skulle vilja blockera tjänster då måste man berätta det för konsumenterna.

Allt fler hittar gratis telefonitjänster som Skype och Viber på nätet. Det gör att den affärsmodell som telekombolagen har hotas. Därför vill Telia och Telenor bland annat se om det finns sätt att rent tekniskt blockera de här IP-tjänsterna i sina billiga abonnemang, för att sedan kunna erbjuda tjänsterna dyrare.

Men frågan om att blockera är känslig. Operatörerna har som princip att inte styra vad kunderna får göra i näten. Och EU-kommissionen tittar på nu om det krockar med nätneutraliteten om man blockerar legala tjänster på det här sättet.

Skulle det visa sig att teleoperatörerna går över gränsen för att blockera tjänster finns det en verktygslåda för det som Post- och telestyrelsen har, säger IT- och infrastrukturminister Anna-Karin Hatt.

--Skulle det visa sig att alla mobiloperatörer i Sverige samfälligt vill blockera vissa typer av tjänster så finns det nu verktyg i PTS verktygslåda för att kunna se till att operatörerna inte kan blockera åtgången till vissa tjänster.