Sjukskrivningarna ökar och blir allt längre

Förra året ökade antalet sjukskrivningar i landet stadigt och dessutom blir sjukskrivningarna allt längre, det visar nya siffror från Försäkringskassan.

Majoriteten av de som sjukskrivit sig är personer som tidigare utförsäkrats och som nu kommer tillbaka till sjukförsäkringen, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan:

De utförsäkrade återvänder, och jämfört med nystartade sjukfall så har de längre sjukfall eftersom de har en helt annan grad av arbetsoförmåga. Och det leder till att sjukskrivningarnas längd också ökar. Men även utan dem så ökar längderna, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassans huvudkontor.

Förra året ökade sjukskrivningarna totalt i landet med 14 procent jämfört med året innan. Och antalet dagar med sjukpenning som betalades ut i februari i år var 480 000 fler än i samma månad förra året, skriver tidningen Dagens Nyheter.

Enligt Försäkringskassans analys består alltså ökningen till 70 procent av personer som tidigare utförsäkrats.

Där regeringens åtstramning av sjukförsäkringen 2008 varit hett omdebatterad och i början av månaden gick man oppositionens krav till mötes efter att en riksdagsmajoritet två gånger det senaste året krävt att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar enligt de gamla reglerna. Så här sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson då.

– Det är ingen hemlighet att regeringen inte tycker att det här är en optimal lösning men den samlade oppositionen från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna har krävt att vi ska göra det, säger Ulf Kristersson som är moderat socialförsäkringsminister.

– Då har vi respekt för det beslutet.

Uppgången är högre än vad Försäkringskassan trott i sina prognoser, men inte helt oväntat då det 2010 handlade om mycket korta sjukfallsperioder:

– Att det gått upp är inte förvånande men det har blivit högre än vi trott, ja, säger Mathias Johansson.

Försäkringskassans analytiker Mathias Johansson ser en topp i den här ökningen nu under 2012, möjligen i början av 2013 och att det sedan planas ut.

Enligt siffrorna ser man också att antalet sjukskrivna ökade mest i Jämtland förra året med 27 procent, följt av Västerbotten, Värmland och Västra Götaland runt 20 procent. Minst var ökningen i Gotland med fyra procent.