Fiber ger framtidsfördelar säger it-rådgivare

10 min

Att fiber byggs ut på Gotland är en stor fördel för Gotland och helt fundamentalt för att vi skall kunna fortsätta utveckla samhället. Nya tjänster uppstår med samma effekter som när vägar och el drogs fram enligt IT-gurun Joakim Jardenberg

Joakim Jardenberg på Mindpark AB är förändringförespråkare, framtidskramare och debattör. Han är nu på Gotland för att prata inför marknadsföreningen om framtida konsumentbeteende.

Han var med och startade internetifieringen av sverige 1994 med aftonbladet.se, fixade riksdagens valresultat till internet, mm. Idag är han rådgivare i internetfrågor åt bland annat fem stora börsbolag,

Att försvarsminister Tolgfors avgått kan ha viss orsak av att hemliga mail skickats okodade, säger han men just detta beror på okunskap om tekniken. Den kunskapen kommer att förändras  tror han. Men vi står nu i en brytpunkt när regeringar och myndigheter vill ta bort den stora frihet som hitintills varit på internet, det säger Joakim Jardenberg.

Jardenberg har hitintills med stor träffsäkerhet kunnat förutspå internettrender. Om framtiden tror han sig kunna se en fem - tio år in i framtiden. Online och offline flyter ihop liksom gränserna mellan maskiner och människor. Det blir mer vanligt att alltid vara uppkopplad och föra diskussioner med andra.

Att fiber byggs ut på Gotland är en stor fördel för Gotland och helt fundamentalt för att vi skall kunna fortsätta utvecklas. Nya tjänster uppstår med samma effekter som när vägar och el drogs fram.

Med bra uppkoppling kan vi idag lyssna på strömmande musik och i framtiden blir det tv och strömmande bilder och ett helt nytt medielandskap.

För företagarna kommer han att berätta om framtida trender och förhållningssätt mellan handel och konsumenter. Nya erbjudanden kommer och vi kommer alla att ha ett mer intimt och transparent förhållande både till varandra och till företag.

Men det finns dagar när han som mogen internetanvändare kopplar bort sig själv och inte finns tillgänglig på internet, även om han annars är en av de mest närvarande personerna på just internet.