P1-morgon fredag 30 mars

Sten Tolgfors avgår efter Ekots granskning

8:00 min

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran. Han säger att den hårda granskning som han utsatts för i samband med Ekots avslöjande om att Sverige planerat hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik har bidragit till beslutet.

Försvarsdepartementet har fått kritik både för hur man genomfört miljardbesparingar och för sin inblandning i affären med Saudiarabien. Är problemet löst i och med att Sten Tolgfors avgår? Diskussion med Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter Svenska Dagbladet och Jan Mosander, tidigare reporter på Ekot och som var med och avslöjade vapenaffären mellan Sverige och Indien på 80-talet - det som kallas Boforsaffären.

KU:s granskning av hur regeringen hanterade Saudiaffären kommer att genomföras trots försvarsministerns avgång. Sten Tolgfors har ingen skyldighet att dyka till KU:s förhör, vad talar för att vi får veta hela sanningen? Hör Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och Patrik Bremdal, doktor i konstitutionell rätt vid Uppsala Universitet.

Sten Tolgfors är den andra moderate försvarsministern i regeringen som avgår under Reinfeldts ledartid. Vad har Fredrik Reinfeldt för ansvar för detta och hur påverkas regeringen av att Tolgfors avgår? Diskussion med Ursula Berge, samhällspolitisk chef på akademikerförbundet SSR och socialdemokratisk samhällsdebattör och Peter Wolodarski, chef för Dagens Nyheters ledarredaktion.

Försvarsministerns avgång uppmärksamhet också ute på landets regementen. Hör Olof Granander, chef för Norrbottens regemente.