JÖNKÖPING

Digitala klyftor ska minska

6:15 min

Just nu pågår Get online-week runt om i Europa. En EU-satsning som handlar om att försöka minska det digitala glappet som växer sig allt större.

I Jönköping är det här extra tydligt just den här veckan. För på länsbiblioteket sitter många äldre som är nybörjare på datorer samtidigt som det på Elmia hålls en It-mässa för de riktigt kunniga.

Och vi ska börja på Elmia där fackmässan Geografisk IT avslutas idag och där bland annat Daniel Åkerman på Spacemetric finns på plats för att visa upp sina produkter.

Men nu ska vi förflytta oss några kilometer ned till Länsbiblioteket där det under hela veckan pågått en så kallad, Get online-week. En satsning i hela Europa för att öka den digitala delaktigheten, det vill säga - helt enkelt att få fler att använda internet. I dag handlar det bland annat om Facebook och Twitter. En av dem som valt att gå dit och lyssna är snart 80-åriga Ulf Samuelsson.
- Jag var med förra året också och jag tycker man får ut mer av sin dator om man kan mer. Men jag är inte så glad åt Facebook, men jag tycker att det är lite ytligt men mina barn och barnbarn har lurat in mig. Twitter var jag inte så hemma på så det ska jag gå hem och titta lite på.

I dag är alltså temat nytta och nöje med ny teknik och förutom Facebook, Twitter och läsplattor så kunde de drygt 30-talet personer som fanns på plats  på biblioteket i Jönköping även få lära sig mer om kartor på nätet och just det handlar det ju om på Elmias mässa ett stenkast därifrån. En av utställarna är Jönköpings kommun som visar upp sin nya karta över kommunen med mycket ny matnyttig information. Det säger Malsor Limani som som jobbat fram den nya hemsidan.
- Vi har sjuttio olika skikt med olika information. Bland annat kan man under markservice se vilken mark som kommunen äger. Är man nyinflyttad och har barn till exempel kan man kolla vilken förskola som är närmast genom att skriva in sin adress.

Tillbaka igen till biblioteket där Yvonne Sandström precis fått lära sig mer om Facebook och Twitter.
- Jag vill förkovra mig lite. Jag har själv Facebook, men inte mycket mer. Jag går ut några gånger i veckan, inte mer. Men jag rekommenderar det.

Även om Sverige är ett av de länder som ligger i framkant när det gäller internetanvändande så finns det många, framför allt äldre som inte har möjlighet eller kunskap att ta del av den digitala tekniken fullt ut vilket är viktigt. Det menar Ingrid Ahlbom som är bibliotikarie på länsbiblioteket.
- Målet i Sverige är att inom en tvåårsperiod nå ut till ytterligare en halv miljon människor. Den äldsta här har varit 95 år.
- I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att alla har tillgång till information, har man inte internet kan det bli mycket dyrare att göra bankärenden, handla eller jämföra priser på nätet.