Regeringen hoppas att det blåst över till valet

1:32 min

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander analyserar avgångsbeskedet från Sten Tolgfors.

Oavsett skälet till Sten Tolgfors avgång löser den flera problem för regeringen Reinfeldt.

Även om varken Tolgfors själv, eller något annat statsråd, anser att de begått några fel i det svenska samarbetet med Saudiarabien, lättar Tolgfors avgång på trycket för den pressade regeringen.

Den kritik mot Tolgfors som eventuellt kommer fram senare, till exempel i konstitutionsutskottets granskning, blir mindre farlig för regeringen om det ansvariga statsrådet redan har slutat, även om frågorna om vad regeringen visste kommer att riktas mot regeringschefen Fredrik Reinfeldt själv.

Det strategiska upplägget från Moderaterna i regeringskretsen framstår som uppenbart.

Ledande moderater kallar detta för "FOI-affären" och vill förflytta ansvaret för eventuella felaktigheter, oklarheter och mörkningsförsök från försvarsdepartementet och regeringen till myndigheten FOI. 

Det är långt till nästa val och om inget nytt dyker upp i affären hoppas regeringen att stormen blåst över och ger plats för andra politiska frågor som är lättare att kontrollera.

Om det däremot skulle visa sig, i en fortsatt granskning, att det fanns något hittills okänt som skulle döljas och att det bidrog till att Sten Tolgfors avgick nu, blir pressen hårdare på regeringen igen.

I botten på hela debatten ligger den grundläggande frågan om Sverige ska exportera vapen och till vilka länder i så fall, och det är en fråga som splittrar partierna på båda sidorna blockgränsen.

Mest överens i grunden är Moderaterna och Socialdemokraterna, de båda potentiella regeringsbildarpartierna.