Utsätts barnen när media granskar makten?

32 min

När Sten Tolgfors lämnade sitt besked om att han avgår som försvarsminister ägnade han en del av sin presskonferens till att tala om hur mediebevakningen påverkat honom och hans familj.

I likhet med när Sven Otto Littorin avgick som arbetsmarknadsminister hänvisade Sten Tolgfors till att han upplevde att barnen i familjen hamnat i kläm när mediegranskningen dragit igång.

– Jag tror att det är en mediestrateg vid statsrådsberedningen som lagt upp planerna vid båda tillfällena, säger Lena Mellin, ledarskribent på Aftonbladet, i en debatt i Studio Ett.

– Det är ingen mediestrateg som uppfunnit att de har barn, säger medierådgivaren Paul Ronge.

Han tycker att det blir fel att insinuera att politiker gömmer sig bakom sina barn. Däremot kan förutsättningarna se likartade ut för olika aktörer i politiken.

– Om man väljer den sanningen så väljer man barn som i sammanhanget är väldigt försvarslösa. De kan vara i skolåldern och tvingas ta jättekonstiga diskussioner med klasskamrater. Jag tycker det är viktigt att det kommer fram, säger han.

Men det finns också skillnader mellan hur de två ministrarna formulerat sig om det så kallade mediedrevet.

– Littorin var väldigt aggressiv mot journalisterna, för honom var det ett blodtörstigt drev som attackerade familjen. Tolgfors beskriver ett faktum, och han beskriver det bättre än någon annan i ett mediedrev när han berättar om tvååringen som vill stänga av tv:n för att han vet att det blir trubbel i familjen, säger Paul Ronge.

Lena Mellin däremot tycker inte alls att Sten Tolgfors utsatts för något drev.

– Han har varit föremål för en högst relevant granskning av hans roll i den här affären, där det också finns många andra agenter, säger Lena Mellin.

– Ett mediedrev är i min tolkning när proportionerna växer sig alldeles orimliga, det tycker jag inte alls den har gjort här. Det är i princip Sveriges Radio som har ägnat sig åt den här affären, säger hon.

Paul Ronge tycker däremot att Tolgfors på ett bra sätt lyckats förklara varför han fick nog av situationen.

– Han upplevde det som ett mediedrev, men han har inte riktat en stor kritik mot granskningen, säger han i Studio Ett:s debatt.