Spansk vrede mot krisreformer

Krisdrabbade spanjorer storstrejkade på torsdagen och gick ut på gatorna i protest mot arbetslöshet, nedskärningar och regeringens arbetsmarknadsreform.

Strejken kom olägligt för premiärminister Mariano Rajoy som vill övertyga andra EU länder om att landet kan fullfölja sina löften om åtstramningar.

Protesten genomfördes dagen innan regeringen ska godkänna budgeten för 2012, som ska minska de offentliga utgifterna med tiotals miljarder euro. Ilskan mot regeringen är stor och polis tog till gummikulor för att skingra folkmassorna sedan en grupp, enligt myndigheterna, tänt eld på ett kafé.

Landets två stora fackförbund utlyste strejk i ett hundratal städer mot en arbetsmarknadsreform som antogs den 11 februari. Reformen ska göra det lättare för arbetsgivare att sänka löner och säga upp anställda.

Torsdagens protester visar att invånarnas tålamod med nedskärningar börjar sina. Människor med röda flaggor och plakat med texter som "Anställningsreform, nej" stod utanför butiker, banker och myndigheter när strejken drog igång.

– Strejken är bara en startpunkt för ytterligare protester och jag tror att de kommer att trappas upp de kommande månaderna, sade Miguel Pastor, lokförare i Madrid.

Enligt fackförbunden var deltagandet så högt att strejken nästan lamslog industrin. Enligt regeringen flöt dagen på nästan som vanligt.

Buss-, tåg- och flygtrafiken påverkades. Nio av tio inrikesflygningar och fyra av fem avgångar till övriga Europa ställdes in enligt BBC.

– Jag har väntat på bussen i en halvtimme, jag måste jobba. Jag har en liten dotter och kan inte stanna hemma. Strejken kommer inte att lösa krisen, sade Alma Callet, kontorsarbetare från Madrid.

Från det att strejken drog igång vid midnatt grep polisen 58 personer, mestadels människor som försökt stoppa skiftarbetare på väg till jobbet.

TT-AFP-Reuters