STATSVETARE:

"Saudiaffären får ingen långvarig effekt"

1:52 min

Affären med Saudiarabien och Totalförsvarets forskningsinstitut kan skada regeringen och moderaterna kortsiktigt i opinionen. Men någon långvarig effekt lär det inte få, enligt statsvetare som Ekot talat med.

Anders Sundell forskar vid Göteborgs Universitet och har undersökt om politiska affärer påverkar partiers opinionsläge.

– Vi kan se att det har en viss effekt på kort sikt, en ganska liten effekt. Men på längre sikt kan vi inte se några tydliga effekter, säger Anders Sundell.

Anders Sundell och kollegan Mikael Persson har tittat på vilka opinionseffekter 16 kända politiska affärer har haft, exempelvis Gudrun Schymans skattefusk 2003, moderaternas valustugeaffär i valet 2002, Mona Sahlins Tobleroneaffär och Ebbe Carlsson-affären. Kortsiktigt har opinionen i genomsnitt gått ner nån knapp procent för att strax gå upp igen.

Anders Sundell ser inget som tyder på att den här affären kring Saudiarabien och Sten Tolgfors skulle skilja sig från genomsnittet.

– Det är inget som jag kan se som gör det här exceptionellt, och man har ju svarat med att Tolgfors avgår.

Tittar man på den senaste stora affären med Håkan Juholt och Socialdemokraterna såg gick partiet ner kraftigt. Men efter hans avgång är partiet nu uppe på liknande opinionssiffror som tidigare. Och många av de affärer som statsvetarna tittat på har just slutat med en avgång och det har troligen lett till att opinionsförändringarna dämpats.

Ekot har också talat med statsvetarprofessorerna Peter Esaiasson och Henrik Oscarsson som inte heller tror det blir några långsiktiga opinionsmässiga effekter av affären kring samarbetet med Saudiarabien. Något som också skulle kunna minska risken för svängningar i stödet effekter för moderaterna och regeringen är Sten Tolgfors inte heller är partiledare.

– Det är inget vi har studerat men det känns ju rimligare att en affär som involverar en partiledare påverkar stödet för partiet mer än en affär som inte involverar partiledaren, säger Anders Sundell.