Novus opinion:

Moderaterna backar - rödgröna nära majoritet

1:44 min

Den borgerliga alliansen skulle förlora makten om det var val i dag. De rödgröna partierna går fram och är nära egen majoritet. Det visar de nya siffrorna från Novus opinion som Ekot tagit del av.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten tycker att det är svårt att säga vad tappet beror på.

– Det är naturligtvis svårt att dra slutsatser ur det här. Men jag kan konstatera att vi kommer att lägga mycket kraft på vårt eget utvecklingsarbete och fortsätta vår förnyelse, säger hon.

Allianspartierna fortsätter sin kräftgång och får 44,4 procent i mätningen. Samtliga borgerliga partier går tillbaka, men rörelserna är små och osäkra.

Det som däremot är tydligt är Socialdemokraternas kraftiga uppgång i opinionen. Partiet får 33,5 procent av väljarstödet i mätningen. Det är en ökning med 4,5 procentenheter sedan förra månaden.

Tillsammans är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu uppe i 49,5 procent, alltså nära majoritet.

Men Moderaternas Sofia Arkelsten tror inte att loppet är kört och att mycket kan hända fram till valet 2014.

– Vi har haft en exceptionell tid i svensk politik med stor rörlighet bland väljarna, särskilt på vänstersidan. Men återigen, vi har ett regeringsalternativ idag och vi vet ingenting om hur ett rödgrönt alternativ ser ut eller om det ens finns, säger hon.

Hon tror inte att den senaste tidens rapportering kring ökad sjukfrånvaro eller turerna kring den så kallade Saudiaffären har spelat någon roll.

– Det är svårt att säga att enskilda frågor skulle påverka. Jag kan konstatera att vi ska fortsätta vårt utvecklingsarbete och förnyelse. Jag tycker också att det är viktigt att lyfta regeringsfrågan. Vi har ett alternativ som är beredda att ta ansvar för Sverige i dag, säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

Svensk väljaropinion är en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Ekot beställer av opinionsföretaget Novus.

Resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate vägs samman. Det är en metod som internationellt brukar kallas "poll of polls".