Pressmeddelande 2012-04-02

P1 uppmärksammar 30 år av aids i Sverige

I tre dokumentärer och en Tendens-vecka följer P1 trettio år med aids i Sverige, från den första svenska diagnosen till de svenska hiv-positiva barnen idag. Hur ser deras framtid ut? Johanna Koljonen leder bland annat ett samtal om hiv – hot eller handikapp onsdag 11 april. Hashtag: #AIDS30P1 Dokumentär:
Söndag 8 april kl.15.03
P1 Dokumentär: Krigsgenerationen – om hur Aids drabbade Sverige
Av Sara Lundin 

När trettio av Örns vänner dött slutar han räkna. Själv ska han dö 1993. Det har hans läkare sagt. Men läkaren dör före honom. I aids.

Några år tidigare sitter Roar på en stol i mottagningsrum tretton på Roslagstulls sjukhus. Han har bomberjacka och insjunkna kinder. Hostar och är trött. Infektionsläkare P-O misstänker att det kan vara den mystiska sjukdomen som han har läst om i utländska läkartidningar. Den som kommer att kallas aids.

Allt fler unga män kommer till sjukhuset för att dö. På sängkanten sitter sjukhusprästen Ulla-Britt. Hon håller deras händer och antecknar hur de vill ordna sina begravningar. Samtidigt blir hennes egen son allt sjukare. I aids. 


Måndag 9 april kl. 17.00
P1 Dokumentär: Lasarusåret – en dokumentär om att återvända från döden
Av Sonja Schwarzenberger

– Han skulle ligga naken i kistan och vi skulle fylla den till bredden med vita blommor.

Begravningsentreprenören Krister Pettersson blev uppfostrad till hur man bäst skulle spöa upp bögar. Men i mötet med de aidssjuka på dödsbädden förvandlas Kristers värld. Han blir de dödas advokat som skapar konst av begravningar: oxblodsfärgade kistor, likvakor på sand, dödsmässor med opera.

Steve Sjöquist vill inte dö, men kroppen är tunn som en fågels och immunförsvaret är nedbrutet. Det är fjorton år sedan aids kom till Sverige och två personer i veckan dör av sjukdomen. Om några dagar beräknas det bli Steves tur. Då nås Södersjukhuset av nyheten om de första effektiva bromsmedicinerna.

Lasarusåret handlar om hur två människors liv förändras av hiv, i ett land som inte vet hur det ska hantera skräcken för det obotliga viruset. Söndag 15:e april 15.03
P1 Dokumentär: Smittad - om att som ung leva med hiv idag
av Åsa Karlsson
Ett vitt kuvert trillar in på hallmattan hemma hos 20-åriga Emma. Hon lever ett hektiskt liv och hinner knappt lägga märke till det där kuvertet. Avsändaren är Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tre dagar senare: Emma är på sjukhuset. Tiden står stilla. Hon ska få beskedet om hon har eller inte har det. Det där som läkarna inte riktigt vågar nämna. Läkaren tittar på Emma, på journalen och på Emma igen.

– Jag måste tyvärr meddela att du har det där…


Tendens v 15:

Måndag 9 april kl. 11.03
"De osynliga barnen"
Ett program av Sonja Schwarzenberger om barn som växer upp med hiv i Sverige. 

Små barn trillar, slår sig, bits och blöder. Hur gör man på dagis med hiv-positiva barn? Och kan vi lägga samma ansvar på en hiv-positiv tonåring som på en vuxen, när sexualiteten vaknar?

Tisdag 10 april kl. 12.03
Samtalet: Inger Forsgren – “hiv räddade mitt liv”

Inger Forsgren är kommunpolitiker i Vingåker, styrelsemedlem i handikappförbundet och tillträdande ordförande för RFHL. Men en gång var hon hemlös och sprutnarkoman, och sedan 1986 har hon levt med hiv. Trettio procent av Sveriges hivpositiva är kvinnor. Johanna Koljonen möter Inger Forsgren.


Onsdag 11 april kl. 12.03
“hiv – hot eller handikapp”
Hur nära är forskningen ett botemedel mot hiv? Hur ser hotet om en europeisk aidsepidemi ut i finanskrisens spår? Hur ska de hiv-smittades mänskliga rättigheter vägas mot smittskyddsbehoven? Och när börjar vi betrakta hiv som en vanlig, kronisk folksjukdom?

Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlson, författaren Anna-Maria Sörberg och hiv-aktivisten Joakim Berlin möts i ett samtal under ledning av Johanna Koljonen.


Pressbild
Johanna Koljonen
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2229817_1780_1999.jpg
Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Sonja Schwarzenberger
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1485955_1181_787.jpg.
Foto: Mattias Bardå/UR

För vidare information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, Pressansvarig P1caroline.meyer@sverigesradio.se
08 784 71 13, 0730 70 25 00