Grekland kan få extremistparti i parlamentet

2:41 min

Grekland kan komma att få ett ultranationalistiskt, högerextremt parti i parlamentet efter valet. Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer partiet "Gyllene gryning" att få mer än de tre procent som krävs.

Samtidigt har grekisk polis de senaste dagarna börjat kontrollera hundratals immigranter i Aten. Men nationalistpartiet "Gyllene gryning" vill se ännu mer drastiska åtgärder för att stoppa invandring.

– Speciella enheter från den grekiska armén borde bevaka gränserna och personminor placeras ut för att hindra illegala immigranter, säger Ilias Kasidiaris, talesman för högerextrema Chrysi Avgi, som kan översättas med gyllene gryning.

Namnet syftar på en ny dag för hellenismen. Medlemmarna på partihögkvarteret är likadant klädda i svarta sportjackor och armébyxor, flera har rakat hår. Ilias Kasidiaris pratar utmärkt engelska, men vill bli intervjuad på grekiska för att hylla det grekiska språket. I lokalvalen 2010 fick partiet en plats i Atens stadsfullmäktige och om partiet kommer in i parlamentet vill det ge polisen större befogenheter:

– Särskilda polisinsatser ska samla illegala immigranter och skicka dem tillbaka till Turkiet, de som vill fortsätta till Europa kan få politisk asyl, men ingen ska få stanna i Grekland, säger Ilias Kasidiaris.

I en annan del av Aten försöker en polis ta bort handbojorna från en ung kille i vit munkjacka som har händerna låsta bakom ryggen.

– Vi kan inte säga något, vi är mitt i kontrollerna säger polisen.

– Jag är från Albanien, hinner killen mumla, innan han måste kliva in i polisbussen där flera andra immigranter redan blivit inlåsta.

Polisen har de senaste dagarna kontrollerat hundratals utlänningar och gripit många. Enligt polisen är syftet att stoppa stölder, trafficking och droghandel.

 I finanskrisens spår har fientligheten mot immigranter ökat, de får ofta skulden för problem med kriminalitet till exempel här i Aten. En minister från socialistpartiet Pasok har i veckan sagt att 30 anläggningar ska byggas de närmaste åren dit illegala immigranter ska föras. Partiet kallar dem "låsta gästfrihetsscenter", men antalet inlåsta invandrare skulle i så fall bli fler än fångarna i landets fängelser, enligt nyhetsbyråer.

Kostis Papaioannou, som leder Greklands nationella kommitté för mänskliga rättigheter, säger att det bara för några år sedan var otänkbart med stöd för ett parti som högerextrema Gyllene gryning. Och han är oroad över att de andra partierna kommer att anpassa sig efter dem:

– Politikerna kommer att bli mer populistiska när det gäller frågor som säkerhet, invandring, nationalism och religion.

Han tycker att den grekiska ministerns förslag om läger för immigranter redan är ett första steg, men att det värsta är att Gyllene gryning kan vrida hela politiken i en högerextrem riktning.