Nagelskulptörer riskerar att få allergier och astma

2:03 min

Nagelskulptörerna, som arbetar med bland annat nagelförlängningar, är en växande yrkesgrupp. Samtidigt ökar också antalet som drabbas av kontaktallergi och astma på grund av de kemikalier som de arbetar med. Det här vill Arbetsmiljöverket nu råda bot på.

Arbetsmiljöverket jobbar med en treårig riktad satsning mot just nagelskulptörer.

– Det vi har sett och fått signaler på är att unga tjejer utbildar sig och att fler har blivit sjuka av det. Man ser att kontakteksem och allergisk astma har ökat, det har kommit in till arbets- och miljömedicinklinikerna i landet, säger Paul Keenan, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Falun.

Vi är på Grand spa och sport i Falun. Här är nagelvården en liten del av verksamheten, men trots det måste man följa de lagar och föreskrifter som finns för en bra arbetsmiljö.

Enligt Arbetsmiljöverket ställs det krav på att man har ögonduschar och en genomtänkt arbetsställning. Men de största riskerna är att nagelterapeuterna andas in slipdamm och ångor från härdplaster som används för att bygga akrylatnaglar.

– Jag jobbar med gel och glasfiber eftersom det är miljövänligare och snällare material även för terapeuten, medan akrylatnaglar har en sämre stämpel, säger Helena Tysk på Grand spa och sport.

Arbetsmiljöverkets region nord, från Gävleborg och Dalarna och norrut, gör den här satsningen i år. Resten av landet har betats av tidigare.

Under inspektionen kollar Paul Keenan av med salongen mot ett formulär, för att se om den följer alla delar av arbetsmiljölagen som rör just nagelskulptörer.

Salongsägaren får behålla svaren och får oftast lite tid på sig att fixa till de brister som kanske finns. Branschproblemen finns över hela landet.

– När man kommer ut och tittar har det blivit väldigt mycket krav när det gäller punktutsug, och även på att man använder skyddsutrustning. En del har sagt att om man har skyddshandskar är det inte är samma känsla när man jobbar med att bygga upp en nagel, men det vill vi gärna ändra på, säger Paul Keenan.

Hur är det då för Helena Tysk? Har hon lärt sig något under inspektionen i dag som hon kommer att ändra på framöver?

– Jag kommer i alla fall se till att jag har mer kött på benen, så att jag, när jag utbildar mina nya tjejer, tänker ännu mer på att det finns papper som jag kan läsa själv också, säger Helena Tysk.