tisdag 3 april

Från vagn till villa

30 min

Det står en romsk vagn på Gustav Adolfs torg i Malmö. Idag är vagnen en turistattraktion och romerna har flyttat in i vanliga bostäder.
Vad har hänt på vägen? Vad vinner man - och vad förlorar man - på anpassa sig till samhället?


Det är romsk kulturfestival i Malmö. Monica Kaldaras visar upp vagnen för nyfikna gäster som vågar sig in och berättar hur det var när hon var ung och levde i en liknande vagn. 5-6 barn och föräldrarna delade på 16 kvadratmeter.
- Det var vårt bostad, vårt liv och vårt förmögenhet, säger hon. Men jag har kusiner som dog av kylan.
Ändå pratar hon nostalgiskt om den tiden.
- Gemenskapen var stark. Idag har den faktiskt försvunnit. Nu blir det telefonsamtal eller dator. Det här var friheten men det förstod vi inte då. Jag blir ledsen för att vi har förlorat varandra.
Erland Kaldaras är kulturveckans general. Han springer mellan de olika verksamheterna och möter besökarna med sina frågor.

 När unga integreras i samhället förlorar många sin romska identitet och till och med förnekar den ibland.
Michel Kaldaras är Monicas yngsta son. Han är 28 och bor i villa på 190 kvadratmeter.
- Det kan hända ibland att jag lagar maten eller tar hand om barnen och städar, typiskt det där svenssonlivet. Det har hänt mycket dom senaste 10-15 åren. Dom unga håller på att bli helt försvenskade. Dom förlorar respekten för dom äldre och saknar disciplin. Vi måste utvecklas och bli mer moderna, men vi måste ändå kunna behålla vår kultur.
Men att växa upp i två världar är inte alltid lätt. Robert Nikolic är 24 år och gift med en ickeromsk kvinna. Han drömde om att bli polis men motståndet från den egna gruppen blev för stort. Polisyrket anses vara ett dåligt yrkesval för en rom, berättar han.
- Jag var tvungen att ge upp min dröm.

Ett program i repris från den 8 december av Manuel Cubas.