Sju döda av influensa på äldreboende

Sju personer på ett äldreboende i Trollhättan har avlidit efter ett svårt influensautbrott. "Av de som har dött har de flesta faktiskt varit vaccinerade. Det är olyckligt", säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

I början av februari bröt influensan ut på äldreboendet i Trollhättan. Sedan dess har 23 av de 112 boende insjuknat, varav sju har avlidit. Detta trots att flera av dem varit vaccinerade.

– Det betyder att vaccinet inte har varit helt skyddande i år, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

– Influensaviruset är förändringsbenäget och när influensasäsongen blev så pass sen så har det hänt mycket sedan man började planera för höstens vaccination för ett år sedan.

Eva Lindhusen Lindhé hörde talas om influensautbrottet för en vecka sedan. Då hade sex personer redan avlidit, ytterligare en person har dött sedan dess.

Hon menar att vården måste bli mer uppmärksam, speciellt när personer som är äldre och sjuka riskerar att bli smittade.

– Gamla människor kan ibland visa atypiska symptom, och då har den vårdcentral som varit inkopplad i det här fallet trott att det rört sig om en förkylning. Då har influensan kunnat breda ut sig så mycket som den gjort.

Robin Alvarsson/TT