S vill inte bryta militäravtal med Saudiarabien

2:03 min

Socialdemokraterna vill inte bryta det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien vid en eventuell kommande valseger. Det säger partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.

– Jag vill vara ärlig och vill i dag inte lova att vi bryter upp det här avtalet, säger Urban Ahlin Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson.

– Dels för att det är många år till 2015 och det kan hända mycket i Saudiarabien och med den arabiska våren. Det ingår också när man ingår såna här militära samarbetsavtal är hela poängen att de är långsiktiga och det får konsekvenser om man bryter dem.

Efter Ekots avslöjande om att FOI skulle hjälpa Saudiarabien med en planerad vapenfabrik har det samförståndsavtal som den svenska regeringen slöt med Saudiarabien 2005 kraftigt ifrågasatts.

Nästa gång avtalet om vapenexport till Saudiarabien kan omförhandlas är 2015.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare betonat att svenska arbetstillfällen hotas om avtal som det med Saudiarabien ifrågasätts. Men enligt Urban Ahlin är det inte jobben som är orsaken till att Socialdemokraterna inte kan säga om  avtalet rivs upp.

– Nej jag tycker inte att man kan ha en vapenindustri bara för att det är bra för arbetsmarknaden utan man har en vapenindustri för att säkerhetspolitiken och försvarspolitiken kräver det.

Urban Ahlin visar också överseende med handelsminister Ewa Björling, att hon 2009 inte berättade att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien,  att hon bara sa att det handlade om övervakningssystem.

– Det är inte okej men bara för att man är i opposition behöver man inte slå på stora trumman varje gång.

Även om det gäller export av krigsmateriel till en diktatur?

– Det är klart att man kan kritisera Ewa Björling för det. Men jag har den inställningen som oppositionspolitiker att ibland berömmer jag de politiska motståndarna när jag tycker att de gör rätt och kritiserar dem när jag tycker att de gör fel.