Gränna

Rädsla för gifter i Vättern vid gruvfrift

1:24 min

Miljarder i vinst, framtida sponsorsmöjligheter och kommunalråd i Jönköpings kommun jublar. Men alla är inte lika glada över nyheten om den gruva som företaget Tasman Metal vill starta norr om Gränna.

- Vi är tveksamma till den gruvan därför att den kommer att ligga i nära anslutning till Vättern. Flera av de här mineralerna blir väldigt giftiga när de börjar fälla ut i vatten och det här är en verksamhet som kommer att damma väldigt mycket i och med att det kommer att vara ett dagbrott, säger Johan Elwing  som är samordnare i aktionsgruppen Rädda Vättern.

Samtidigt så hävdas det att mineralerna kommer att vara oerhört viktiga för att få fram miljövänlig el, men Johan Elwing menar att det finns andra möjligheter att komma fram med ytterligare ny teknik.

Det är alltså inte bara positiva röster som hörs i debatten om en framtida gruva utanför Gränna. Många är oroliga för att miljöföroreningar ska läcka ut i Vättern.

Rune Olsson från Alvastra är även han engagerad i aktionsgruppen och han tror inte heller att det kommer att bli så många arbetstillfällen som Tasman Metals uppger:

- De kan aldrig ligga i Gränna och anrika malmen. De måste transporterade bort den, kanske till Tranås och då blir det arbetstillfällen där. Men man pratar om att ta malmen till något baltiskt land för där har de en anläggning där de tar hand om de här komplexa malmerna. Och då blir det knappt några arbetstillfällen alls, det blir bara själva brytningen.


David Svanberg
Tommy Nilsson