Kina stänger mikrobloggar efter kupprykten

1:43 min

I Kina har myndigheterna gripit sex personer och stängt ned 16 webbsidor på grund av "ryktesspridning". Det sker cirka en vecka efter att rykten fick omfattande spridning på internet om att en statskupp höll på att äga rum i Peking.

Kinas två största twitterliknande mikrobloggsajter har även tillfälligt stängt av kommentarsfunktionen för sina användare.

"Stridsvagnar på Pekings gator." "Eldstrider i regeringskvarteren."

Ryktena florerade friskt på internet i Kina för någon vecka sedan. Men det var just bara rykten.

Allt började med den populäre politikern Bo Xilais avsked som partichef i jättestaden Chongqing i mitten av mars. Bos avsked innebar att den annars så dolda maktkampen i kommunistpartiets ledning bringades i dager.

Kinas invånare har för det mesta ingen inblick alls i landets politiska toppskikt. Intresset för affären kring Bo Xilai var därför skyhögt – men den officiella nyhetsrapporteringen var minst sagt torftig. I brist på adekvat rapportering började så ryktena att sprida sig som en löpeld.

De kulminerade i utsagor om att kommunistpartiets säkerhetschef Zhou Yongkang iscensatt en kupp mot president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao.

Det lades till och med upp bilder på nätet föreställandes vad som sades vara bepansrade fordon på Pekings gator.

Men där räckte det för myndigheterna. De värsta ryktesspridarna spårades upp och greps. Mikrobloggsajterna tvingades tillfälligt stänga av möjligheten att skriva kommentarer.

Även om det inte har visat sig finnas någon grund för kuppryktena är det sannolikt så att kommunistpartiet just nu befinner sig i det känsligaste läge som det gjort sedan 1989 och den maktkamp som utspelades i samband med massakern på Himmelska Fridens torg.

Kina kommer i höst att påbörja ett ledarskapsskifte, något som bara sker var tionde år. Maktkampen är i full gång bakom partiets kulisser.

Men utåt är partiet månt om att visa upp en enad front. Och att på internet hävda att partiet inte är enat uppskattas bevisligen inte.