Demonstration mot höga hyror i Uppsala

1:32 min

I dag demonstreras det på Stora torget i Uppsala mot kraftigt höjda hyror. Occupy Uppsala protesterar mot kraftiga hyreshöjningar som görs i samband med renoveringar av hyresrätter i Kvarngärdet och Gränby i Uppsala.

– Området är mellan 50 och 60 år gammalt. De borde renovera helt gratis. Situationen är förskräcklig, säger Juan Lagos som bor i Gränby i Uppsala.

Hur påverkar hyreshöjningen dig?

– Vi har fyra rum och kök som vi betalar nästan 8.000 kronor för i dag. De höjer så att det blir mellan elva och tolvtusen kronor. Om de ska renovera som de vill måste vi flytta, säger Juan Lagos.

Occupy Uppsala höll torgmöte med tal och utdelning av flygblad i dag med start klockan 12. De protesterade mot hyreshöjningar på mellan 45 och 60 procent i Kvarngärdet och Gränby i Uppsala. Hyreshöjningarna görs på grund av stora renoveringar.

– Vi såg det här som ett exempel på en jättestor orättvisa som drabbar många med låga inkomster. De kan inte bo kvar på grund av det här, säger Anders Fraurud som var en av de som protesterade på Stora Torget i Uppsala.

Han menar att kostnaderna för renoveringar inte ska hamna på hyresgästerna.

– Sen behöver vi hjälp med lösningarna. Hur man ska hitta finansiering för de här kostnaderna.

Tror du att det hjälper att protestera?

– Det är nåt som man aldrig vet. Men om man inte protesterar så vet man att det inte hjälper. Om det hjälper får vi se. Man måste hoppas, säger Anders Fraurud.