Världens största spelvinst tros ha dragits

1:19 min

I USA har det varit dragning om vad som tros är världens största spelvinst – 640 miljoner dollar eller mer än 4 miljarder kronor. Tre vinnare får dela på rekordsumman så det blir "bara" knappt 1,5 miljard kronor.

De senaste dagarna har det varit spelhysteri i USA och folk har köpt lotter som galningar. Och inte undra på: i potten har legat hela 640 miljoner dollar.

18 dragningar har varit resultatlösa så pengarna har bara växt och växt. I tv har lottköparna dagdrömt om allt de skulle göra när de hade alla dollar i handen.

Nu kan alla utom tre vinnare – eller vinnargrupper – sluta drömma. De rätta lotterna har sålts i Maryland, Kansas och Illinois. Exakt vilka de är är inte känt, det kan dröja innan de ger sig till känna också för spelorganisatören, först brukar de vilja tala med en advokat om vad de ska göra.

Det blev ingen dålig affär för lotteribolaget heller. De sålde lotter för en och en halv miljard dollar. Den uppdrivna spänningen de senaste dagarna har också gjort att en del psykologer börjat tala om faran för en ny våg av spelmissbruk.

Det vinnarna nu närmast måste bestämma är om de vill ha alla pengarna på direkten eller dela upp summan på 26 år. Experter i tv uppmanar dem att ta lite i taget; alltför många personer har lyckats göra av med hela vinsten på rekordtid. Fast då har det inte handlat om 4 miljarder kronor.