Klimat

Nationalpark kan säljas till risodlare

1:22 min

Om tio år kan Jönköpings län vara den största risproducenten i världen utanför Asien. Det är vad en grupp kinesiska forskare kommit fram till. I helgen finns representater för en av Kinas största risproducenter på plats i Värnamo för att diskutera ett köp av Store mosse med länsstyrelsen.

Yun Ren Jie, projektledare på det kinesiska företaget Rice & Shine, säger är att man tittat på en mängd olika platser för att etablera sig utanför Asien, men den plats som visat vara mest lämpad för framtida risodling är Store mosse utanför Värnamo.

Vi har ju tidigare här i Nyheterna berättat om hur vårt län kommer att påverkas av den globala uppvärmningen de närmaste hundra åren. I takt med att klimatet blir varmare blir också odlingsalternativen fler, och att Kina satsar på Sverige är inget nytt.

Geely äger ju redan Volvo och har även varit intresserade av Saab, precis som också likaledes kinesiska Pang Da varit. Och enligt vad Nyheterna nu erfar kommer Rice & Shine att lägga ett miljardbud på hela Store mosse.

Länsstyrelsens administrativa informatör, Henrik Severed, vill inte kommentera uppgifterna kring ett bud, men säger att det finns många möjlighet med en eventuell etablering:

- Enligt våra beräkningar kan detta leda till upp till cirka 10 000 nya jobb i regionen. Det är givetvis intressant ur Länsstyrelsens synvinkel.

Men är det inte ett problem i sammanhanget att Store mosse är en nationalpark?

- Ja, det kan det ju vara. Men samtidigt så är det intressant att vi skulle kunna ha närproducerat ris i Sverige, och det kan ju faktiskt motivera en avveckling av parken.