Högerextrem ledare vänder sig mot Malmö

1:11 min

Det blev en stökig eftermiddag i danska Århus när antifascister demonstrerade mot ett antiislamskt möte. Ledaren för den högerextrema organisationen bakom mötet säger att Malmö står näst på tur.

Polisen lyckades hålla isär grupperna, men över 80 av de antifascistiska demonstranterna – däribland minst en svensk – greps när de försökte ta sig fram till de antiislamska mötet.

Det kastades flaskor och kraftiga smällare från antifascisterna som lyckades ta sig ända fram till Mölleparken där det antiislamska mötet pågick.

Men polisen var väl förberedd och det blev aldrig någon konfrontation mellan grupperna.

Antiislamska English Defence League och deras anhängare bussades till och från torget för att deras säkerhet skulle kunna garanteras. Trots det lyckades stenkastande motdemonstranter krossa en ruta på en av de två bussarna.

Från Sverige deltog en handfull representanter från den svenska grenen, Swedish Defence League, i det antiislamska mötet.

English Defence Leagues ledare och grundare, Tommy Robinson, var nöjd med dagens möte och planerar redan nästa – i Malmö.

– Ja, vi kommer till Malmö. Malmö är Europas våldtäktshuvudstad. Det är som en invaderande utländsk ideologi som kom in i Sverige och började våldta dess kvinnor, samtidigt som männen står vid sidan och inget gör, säger Tommy Robinson.

När Malmö-mötet ska genomföras är inte klart.