Amerikansk lag bakom allt fler döda i självförsvar

1:47 min

I Florida har det varit fortsatta protester i helgen mot dödsskjutningen av  en 17-årig svart yngling. Anledningen till att polisen avskrev ärendet och skytten inte åtalats är att Floridas lagar är mycket frikostiga när det gäller att döda i självförsvar. Sedan de nya reglerna trädde i kraft har dödandet i vad som sägs vara självförsvar ökat kraftigt, och svarta är överrepresenterade bland offren.

"Stand your ground", så kallas lagen i Florida som infördes 2005. Nu finns det snarlika lagar i hälften av USA:s delstater.

”Backa inte - utan slå tillbaka”, är innebörden av lagen. Till skillnad från tidigare lagar om självförsvar gäller den inte bara i det egna hemmet utan också i offentliga miljöer, och det räcker med att man upplever att man är allvarligt hotad för att man ska ha rätt att i värsta fall döda.

Det skapar en anda av "skjut först, fråga sedan", säger kritiker. Enligt en utredning som affärstidningen Wall Street Journal har gjort, har verkligen dödandet ökat.

I de stater som har någon variant av lagen är det mer än dubbelt så många människor som dödas i vad som sägs vara självförsvar än i de stater som saknar samma regler.

I Florida har antalet fall trefaldigats sedan 2005, enbart ett av offren där visade sig efteråt vara beväpnad. I nästan alla fall har också skjutvapen använts, mer än vid vanliga mord.

Svarta unga män verkar vara överrepresenterade bland offren, det är fem gånger vanligare att en vit person dödar en svart vid vad som sägs vara självförsvar än i en vanlig mordsituation.

Problemet är förstås att ofta den enda som kan argumentera emot att det var självförsvar är den som är död. Wall Street Journal skriver att ingen direkt analys gjorts av den nya lagen och att det är svårt att tolka tidningens siffror.

Anhängarna till "Stand your ground" säger att den inte har tillkommit för att legitimera aggressivt beteende, men effekterna av lagen är alltså starkt ifrågasatta och i flera delstater har den överklagats till domstol för att man ska avgöra om den är rimlig.