Första April

Radioprogram läggs ut på entreprenad

1:30 min

P4 Östergötland kommer att låta ett produktionsbolag i Estland sända morgonprogrammet från Tallinn i sommar. Eesti Radio har fått uppdraget att göra morgonshowen i tio veckor.

Sveriges Radio brottas ideligen med ekonomiska problem och måste skära ner på kostnaderna, ett sätt att göra det är under sommaren då många av de ordinarie programmen har uppehåll.

Genom att lägga ut produktionen på ett externt bolag så kan man spara in på vikarier. Peter Kristensson är ställföreträdande kanalchef på P4 Östergötland och han säger att det är betydligt lägre kostnader i Estland.

--En stor del av våra kostnader är personal och kan vi spara in där är det mycket vunnet.

Vad tror du att lyssnarna tycker om det här?

--Det behöver inte märkas, P4 sänder radio från många olika orter i Sverige och jag tror att det kommer bli väldigt spännande radio säger Peter Kristensson.

P4 Östergötland blir först ut av Sveriges radios stationer att prova att lägga ut en del av sändningarna utomlands, och att det blev just Eesti Radio i Tallinn beror på att de har lång erfarenhet av public service radio i Estland. De lokala nyheterna kommer däremot fortsätta sändas som vanligt ifrån Norrköping.