"Sista chansen för den syriska regimen"

2:27 min

Konferensen "Syriens vänner", ett 80-tal länder och utrikesministrar har mötts för att samordna stödet till den syriska oppositionen. Bland annat erkände mötet Syriens nationella råd som en av oppositionens representanter.

Turkiets utrikesminister sa att Syrien nu måste följa Kofi Annans fredsplan.

– Det här är sista chansen och den syriska regimen får inte missbruka den, sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

Ännu ett möte om Syrien har avslutats, men de konkreta resultateten var få. Mötet krävde visserligen att FN:s särskilda sändebud ska göra en tydlig tidsplan för vad som blir nästa steg om dödandet i Syrien fortsätter. Men det internationella samfundet arbetar för långsamt, säger Suheir Attasi från Syriens nationella råd.

– Allt är försenat jämfört med det som händer inne i Syrien, vi har väntat i månader på nödhjälp och på hjälp till fria syriska armén och ännu är omvärlden inte redo.

Många i den syriska oppositionen har begärt att den fria syriska armén beväpnas, de tycker att rebeller med kalashnikovs inte kan möta regimens stridsvagnar och flygplan. Men att ge vapenstöd är fel väg just nu, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– Att militärisera konflikten är gör det säkert att den blir än mer blodig än vad den redan är.

Men hur många kommer hinna dö under tiden? Siffrorna stiger ju för varje dag.
– Det är därför vi sänder så starka signaler vi kan till den syriska regimen att nu måste de visa att det inte bara handlar om ord utan även handling.

Utanför konferenshallen demonstrerade en liten grupp anhängare till Syriens president Bashar al-Assad, de lyfte hans porträtt och ropade Gud och Bashar.

– Vi erkänner inte Syriens nationella råd som våra representanter, sa Suad, innan demonstranterna drevs bort med tårgas av turkisk polis.

De ersattes av en grupp som stödjer den fria syriska armén och som skrek slagord mot Iran och shiamuslimska Hizbollah.

På mötet i Istanbul var ingen av Syriens starkaste allierade Kina, Ryssland eller Iran närvarande, och frågan är vilken styrka mötet egentligen har. Oppositionen är splittrad, svensk-kurdiske Abdulabaset Sieda deltog inte i mötet i dag, som en protest mot att kurdernas rättigheter inte tillvaratagits.

Han tror att oppositionella inne i Syrien hade förväntat sig mer.

– Det var en besvikelse för dem och regimen kommer att tolka det som att världen inte har bestämt sig ännu.