Tuareger i Mali kan stöttas av islamister

1:37 min

I Mali har nu tuaregrebellerna tagit kontroll över hela den norra delen av landet. Den största gruppen rebeller vill skapa en självständig nation för tuaregerna, men de verkar nu också ha fått hjälp av islamister med anknytning till al-Qaida.

Svarta flaggor vajar på flera håll i Kidal, en av de tre provinshuvudstäder som tuaregrebellerna intog över helgen. Flaggorna tillhör Ansar Edine, den mindre milisgrupp som verkar ha understött tuaregrebellerna i den mycket snabba offensiven i norra Mali de senaste dagarna. Gruppen vill införa sharialagar och sägs ha anknytningar till al-Qaidas nordafrikanska gren.

En stadsbo i Kidal uppger för nyhetsbyrån Reuters att radion slutat spela musik och att västerländska kläder förbjudits. Och både från Kidal och garnisonsstaden Gao uppger invånare att rebeller knackat dörr och sagt åt butiksinnehavare att ta ner bilder på kvinnor utan slöja.

En hårfrisör säger till nyhetsbyrån AP att han flytt staden efter att rebeller sagt åt honom att ta ner bilderna i skönhetsalong som visade olika frisyrer för kvinnor.

Men ledaren för tuaregerna i den största rebellgruppen Azawad förnekar all anknytning till islamistrebellerna. Tuaregerna är inte kända för en hårdför islamism, snarare tvärtom.

Deras ledare Hama Ag Mahmoud säger också att hans män inte har någon ambition att fortsätta söderut nu:

– Vårt mål i dag är inte att gå söder om Azawads gränser, säger han i en intervju, och kallar alltså det övertagna området med det namn som tuaregerna vill ge en självständig stat.

Tuaregerna har gjort många uppror i Mali tidigare, men aldrig förr har de avancerat så snabbt och intagit så många viktiga städer.

I huvudstaden Bamako i söder sitter samtidigt det illegitima styret, kuppmakarna i militärjuntan som tog över makten från den valda presidenten för snart två veckor sedan, och som nu helt har tappat kontrollen över halva landet.