Aung San Suu Kyi uppmanar till fortsatt kamp

2:11 min

I Burma säger demokratiledaren Aung San Suu Kyis parti NLD att man vunnit alla eller nästan alla av de 44 parlamentsplatser man kandiderade för i fyllnadsvalet. Statlig burmesisk tv bekräftar nu att Aung San Suu Kyi vann sin valkrets.

Enligt måndagens kvällsnyheter är det hittills klart att NLD tagit 40 av de 45 mandaten som stod på spel i söndags. Övriga mandat är inte officiellt klara än.

Det råder uppsluppen glädje på NLD-högkvarteret i Rangoon. Aung San Suu Kyi kom till partihögkvarteret för att tacka för stödet och uppmana massorna att vara med henne och hjälpa till och fortsätta att slåss för demokrati i Burma.

– Vi hoppas att detta ska bli början på en ny era med större betoning på folkets vilja i vardagspolitiken. Vi välkomnar alla partier att ansluta sig i våra försök att få fred och ekonomisk framgång, sa Suu Kyi.

Det var många på högkvarteret som uttryckte sin glädje.
– Jag är så lycklig, jag trodde aldrig jag skulle uppleva detta, säger Shwe Thet, iklädd en t-tröja med Aung San Suu Kyis bild på.

– I 20 år har vi varit så förtryckta och nu har vi kunnat rösta och nu hoppas jag att Aung San Suu Kyi och hennes parti ska kunna göra Burma bättre, säger hon vidare.

När nu Suu Kyi blivit vald till parlamentet kommer hon ha jättelika förväntningar på sig, från folket i ett land där ekonomin stagnerat och fattigdomen är utbredd. I stället för att uttala svepande demokratiska visioner kommer hon att tvingas ägna sig åt  jordnära frågor, kring ekonomi, energi och annat där hon inte nödvändigtvis har expertis.

En fjärdedel av parlamentet är reserverat för militären och majoriteten av övriga ledamöter tillhör ett militäranknutet parti.

Frågan är nu om hon kommer att kunna använda parlamentet som plattform för att driva NLD:s krav på reform av konstitutionen för att begränsa militärens makt och för att hitta sätt att lösa Burmas komplexa etniska problem.

Suu Kyi och NLD har också siktet inställt på valet 2015 där, om militären tillåter det, partiet skulle kunna vinna regeringsmakten.

På måndagsförmiddagen kom också besked från valövervakare från den regionala organisationen Asean, de säger att söndagens val var fritt och rättvist. Även om Suu Kyi själv klagat på oegentligheter säger de kambodjanska observatörerna att inga incidenter observerats som kunnat påverka valutgången.