NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Konsten att intervjua en tom stol, Obamas retweeteffekt, hårdrocken kartlagd och möte med nätspöket Slender man

VECKANS NÄTSNACKISAR. Den gångna veckan har nätet bland annat snackat vidare om mordet på Treyvon Martin och vi får med anledning av detta en studie i konsten att intervjua en tom stol. Internet har naturligtvis också firat första april, med allt vad det innebär. Dessutom har såväl Will Ferrel som Willy Wonka tagit steget ut på Twitter, vi får lära oss att hänga gubbe på rätt sätt och så får vi veta hur vi ska göra för att scrolla oss igenom solsystemet.
   Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner är som vanligt vår ciceron i nätsnackiskulturen och bjuder denna vecka dessutom på en riktig nätspökhistoria – den om Slender man.

Treyvon Martin-fallet fortsätter

Förra veckans toppämne fortsätter hålla nätet i ett bestämt grepp, och diskussionerna om vem som gjorde vad i fallet med den dödsskjutne Treyvon Martin är ännu heta. När advokaten för George Zimmerman, grannvakten som alltså nu går närmare och närmare att ställas inför rätta för mordet på Martin, vägrade ställa upp i ett tv-program lackade programledaren ur och intervjuade den tomma stolen istället.
  Godissorten Skittles, som är kopplad till fallet eftersom det var en påse med den Martin hade på sig när han blev skjuten, har också fått det hett om öronen, dels på Facebook och dels i största allmänhet.
   Geraldo Rivera, advokaten som tyckte Treyvon Martin inte skulle haft på sig en luvtröja om han inte ville bli skjuten, vill fortfarande inte be om ursäkt för den grodan. Detta trots att fler och fler nu börjar se tröjan som en symbol för hela historien.
   Samtidigt, i själva sakfrågan, har dels en film på en helt oskadd Zimmerman timmar efter skotten läckt, vilket motsäger hans redan ifrågasatta utsaga om att skotten föregicks av att Treyvon Martin attackerade och misshandlade honom. Dessutom har analyser av inspelningar från den kvällen visat att skriken på hjälp med stor sannolikhet inte kom från Zimmerman, ännu en faktor som talar mot dennes version av händelseförloppet. Polisen tyckte till och med att de hade tillräckligt på fötterna för att gripa Zimmerman kvällen han åkte in, enligt Miami Herald. Vid sidan om detta fortsätter aktiviteten på nätet, som enligt Time varit fullkomligt oumbärlig för att bilda opinion och sprida kunskap kring fallet. En vit makt-person har hackat Treyvon Martins olika nätidentitieter och regissören Spike Lee twittrade en adress som han uppgav gick till Zimmermans hem men i själva verket beboddes av två helt orelaterade åldringar som på grund av trakasserierna var tvungna att fly fältet. Och vi har med stor sannolikhet inte sett slutet än.

Intensivt aprilskämtande tar över internet

Igår var det första april och många ägnade sig åt olika former av humor på olika former av nivåer med olika former av reaktioner. För det första grep många tillfället att göra olika historiker, som t.ex. denna bakgrundshistoria till varför vi egentligen firar datumet, 10 ökända bluffar vi minns, 6 gånger skämttidningen The Onion lurade nätbefolkningen samt från Crackeds som vanligt vassa penna 7 stora bluffar som faktiskt funkade. Andra ägnade sig åt att samla ihop nätets bästa aprilskämt, som Neatorama, Buzzfeed (som också listade några Facebookanvändares värsta aprilskämt), Time och Ajour, och ytterligare några var bara konstiga. Som Memebase, som gick LSD på högtidsdagen, eller svenska storbloggare som drog världens mest förutsägbara skämt.

Draw Something skapar vackra saker men är mindre vackra själva

Draw Something är en av de senare apparna som dragit som stormar över smartphonefolket. Utmaningen är att rita en bild ur vilken motspelaren kan uttyda ett ord, och ju fler ord man tillsammans klarar av, desto mer poäng får båda spelarna. Mästerverken som kommer ur spelet är ofta hysteriskt roliga, och jag rekommenderar att ni följer Febers länkar i ämnet. Ibland friar dessutom folk genom appen, och jag menar, sånt är ju sött. Mindre sött är det faktum att när OMGPop, utvecklarna bakom spelet, såldes till Zynga (som åstadkommit internationella tidsförströelser som Farmville och Mafia Wars) pratade spelstudions CEO Dan Porter skit om den enda i företaget som inte frivilligt följde med i köpet. Något som svenska speljätten Markus ”Notch” Persson fann anmärkningsvärt.

Bilderna du ska ha sett:

Filmerna du ska ha sett:

Saker du ska känna till:

Veckans näthit: Slender man

I Alltid Nyheter – som för övrigt blev med podcast i veckan! - fick jag förmånen att prata om en av mina nätfavoriter i helgen: Slender man. Skräckgestalten är en av nätets mest intressanta, och jag hoppas jag väcker en och annan spökentusiasts intresse genom inslaget. Lyssna away här.

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb