Lasso

"Det är ett orosmoment"

5:50 min

Förra veckan kom beskedet att kommunen säger upp avtalet med föreningen Kulturhuset. Nu har intresseanmälningarna från nya föreningar börjat ramla in om att få ta del av huset. Men vilka kommer släppas in?

En av de som visat intresse är Johan Leidefors som står bakom ett hiphop-projekt som heter "Wordup"

– Man lider med dem som blivit utkastade. Enda anledningen till att vi vågade skicka en ansökan är att vi tror att vi har lite samma hjärta. Att gemenskapen, i vårt fall inom hiphopen, kan göra något för kulturen i Jönköping, säger han.

Johan Leidefors och hans hiphop-projekt Wordup är en av drygt tio aktörer som hittills skickat in en intresseanmälan till Kommunen om att få komma in i Kulturhuset i Jönköping när de gamla ska fasas ut.

Det rör sig om bland annat studieförbund, ideell radioförening, krögare till Nyfiket och enskilda konstnärer som vill bedriva verksamhet inom bildkonst och teater som visat intresse. Dessutom har några av de befintliga föreningarna i kulturhuset hört av sig och vill fortsätta.

En av de 13 medlemsföreningar som har sin verksamhet i dag i Kulturhuset är Folkets Bio där Michael Johnsson är pressansvarig och som passar på att visa upp sina lokaler när Lasso är på besök.

– Det är ett orosmoment. Vi har byggt den här lokalen för ungefär 25 år sen och vi vill såklart inte åka ut, säger han.

Kulturchefen Anders Persson skriver i ett mejl att de kommer att arrangera ett antal öppna hearingar med det fria kulturlivet för att diskutera vilken verksamhet och driftform de vill ha i det "nya" kulturhuset. Hur detta ska gå till har de inte kommit fram till än men han hoppas att de har en plan färdig efter påsk.

Johan Leidefors och hans projekt Wordup som i dag håller till på kommunägda Brunnen ser Kulturhuset som en möjlig lokal för dem och han hoppas att de verksamheter som kan bli aktuella i Kulturhuset ska skapa ett rikt kulturliv.

– Någonting som bubblar och inspirerar människor. Något som tar människor från olika delar av samhället till samma plats, under samma tak.

Hur är din bild av hur det varit här nu?

– Några event här och där. I mina ögon har jag inte märkt av verksamheten så mycket.

Gjorde politikerna rätt?

– Min bild av det är situationen är ganska infekterad. Det är synd att det inte får vara glädje och inspiration som driver projektet framåt. Men jag hoppas vi kan se mot framtiden också, säger Johan Lidefors.