Twitter räddning för misshandlad kvinna

12 min

Det skrivs dagligen 50 miljoner inlägg, eller tweets, på mikrobloggen Twitter, av 200 miljoner människor världen över.

I flödena finns allt från det mest triviala till det ibland också det allra mest livsavgörande.

Så var det för ame_tyst, som hon kallar sig på Twitter. För henne blev några rader från sjukhussängen efter att ha blivit misshandlad, det som hjälpte henne att fly och gett henne en chans att börja om här i Västsverige.

Det började med några rader från sjukhussängen efter att hon blivit misshandlad. Ett sätt att skriva av sig. Dels om det fysiska skadorna men också om sina känslor.När hon snabbt behövde lämna orten fick hon stöd av den allt större skaran som hade börjar följa henne på mikrobloggen.

– När jag låg på sjukhus hade jag kanske omkring 14 följare. Nu har jag runt 1400. Jag orkade inte prata med folk, orkade inte förklara. Både pyskolog, präst och kvinnojouren kom, men jag orkade inte prata, berättar hon.

Hon skrev av sig, det blev en ventil och livlina.

140 tecken
Istället skrev hon. 140 tecken åt gången. Mannen dömdes i både tingsrätt och hovrätten för misshandeln. Men hon berättar att det följdes av hot och hon var snabbt tvungen att lämna orten. Socialtjänsten tog för lång tid på sig menar hon. Och såg inte riktigt hennes behov.

– Någon på Twitter slängde ut en förfrågan om lediga lägenheter, jag övertalades att öppna ett konto där följare började sätta in pengar för att snabbt hjälpa mig bekosta flytten, berättar hon.

Insamlingen gav15 000 kronor - 10 000 gick åt till flytten.

Utan den hjälpen, dels den praktiska, men också det social stödet med vänner på Twitter, så hade hon aldrig tagit sig dit hon är idag.

Twittrare blir riktiga vänner
Nu kommer all hennes post i bruna kuvert från Skatteverket eftersom alla uppgifter om henne är sekretssbelagd som ett skydd mot den mannen som slagit henne. Om man följer ame_tyst får man en närgången inblick i hur livet på flykt efter en misshandel är. Det är en begränsad tillvaro, där de social kontakterna via Twitter fyller en stor funktion